Ikea-mördaren flyttas från Hall – trots skötsamhet

avJohanna Rapp

Abraham Ukbagabir som mördade två personer på Ikea i Västerås har flyttats från anstalt till anstalt.

Sedan han kom till Hall för ett år sedan har han varit skötsam och avtjänat sitt straff i stillsamhet.

Men nu flyttas han igen.

– Det beror inte på misskötsamhet, säger Mats Ehn, chef för anstalten Hall.

1 av 4 | Foto: Jonas Bilberg / AFTONBLADET / 7690

Den 10 augusti 2015 var Abraham Ukbagabir, 38, på Ikea i Västerås. Inne på varuhusets hylla tog han en kniv och attackerade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, som var på Ikea för att handla till sonens nya bostad.

Båda två dog av sina skador och Abraham Ukbagabir dömdes till livstids fängelse och utvisning för dubbelmordet.

Först placerades han på Kumla, men sedan dess har han fått flytta flera gånger efter att han blivit misshandlad av sina medfångar.

Den tredje november förra året placerades Ukbagabir på anstalten Hall, där han suttit på skyddsavdelningen.

– Den har sju platser och man använder den för intagna som har särskilda skyddsbehov och som inte kan vara i gemensamhet i större grupper, säger Mats Ehn, chef för anstalten Hall.

Fått vänner

Aftonbladet har tidigare rapporterat att den dömde dubbelmördaren levt ett stillsamt liv på avdelningen, där han ska ha varit ansvarig för städningen och fått vänner, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Och Kriminalvården rapporterar att han skött sig bra på avdelningen: ”Han har uppvisat skötsamhet i anstalt och följt sin uppgjorda verkställighetsplanering så långt möjligt”, står det i ett beslut från Kriminalvården.

Men trots det flyttas Abraham Ukbagabir återigen. Anledningen till att 38-åringen omplaceras är den ”rådande beläggningssituationen”.

– Avdelningen som personen suttit på är en mindre skyddsavdelning och placeringsenheten som har övergripande ansvar för placeringen hade en annan intagen med större behov som skulle in på den avdelningen, därför placerade man om honom, säger Mats Ehn och tillägger:

– Det beror inte på misskötsamhet.

Flyttas till Tidaholm

Nu kommer Abraham Ukbagabir i stället att avtjäna sitt straff på Tidaholm – där han kommer att placeras på deras Ro-avdelning:

”Denna avdelning kan, liksom nu aktuella avdelning, tillgodose det behov av skydd som bedöms föreligga samt bedöms i övrigt lämplig. Placeringen strider inte mot de särskilda villkor som gäller för hans verkställighet”, står det i beslutet.

– Hade det inte funnit en person med större behov än honom hade han sannolikt varit kvar. Det blir svårt att alla intagna alltid blir placerade exakt rätt, men det är inte något fel heller, säger Mats Ehn.

Kriminalvården har nyligen fattat beslut om att Bernard Khouri, som pekas ut som ledare för det ökända Södertäljenätverket, omplaceras till just Halls säkerhetsavdelning. Han flyttas från Kumla då man vill undvika olämpliga konstellationer.

ARTIKELN HANDLAR OM