16-årige Petter knivskars i hjärtat – var död i 40 minuter

avValentina Xhaferi

Publicerad:

Strax före midnatt den 10 augusti i år fick Elena Alge samtalet som är varje förälders värsta mardröm. Hennes 16-årige son Petter hade blivit knivhuggen utanför en ungdomsfest och visade inga livstecken.

– Polisen som ringde sa att han hade fått en kniv i hjärtat, berättar mamma Elena.

Petter var död, men återupplivades. Nu vädjar familjen och polisen om din hjälp att hitta gärningsmannen.

På kvällen den 10 augusti stod Petter utanför en ungdomsfest i Trångsund och väntade på en kompis. Kompisen var kvar inne på festen och Petter stod på Drottningvägen utanför. På festen var ett 60-tal ungdomar.

Plötsligt blev Petter påhoppad och knivhuggen i hjärtat av en för honom okänd man. Efter knivhugget försökte Petter ställa sig upp, med handen över bröstet kämpade han med att ta några steg men föll ihop och blev medvetslös på gatan.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Petter hade blivit knivhuggen utanför en ungdomsfest.

Inga livstecken under 40 minuter

Polis och ambulans larmades till platsen och under 40 minuter jobbade räddningspersonalen med att få igång Petter, men han visade inga livstecken. När han kom in till Karolinska sjukhuset tvingades läkare öppna Petters bröstkorg och började massera hans hjärta.

– När jag kom in till sjukhuset var det som man brukar se det på tv med massa apparater och slangar. Det var mitt barn som låg där, säger Elena Alge, mamma till Petter.

– Jag försökte att inte tänka, för att som förälder tänka att ens barn ska dö... det går bara inte, berättar hon.

– Petter hade tur som fick hjälp i tid och hand hade änglavakt, säger Elena Alge.

Ingen dömd

Det har nu gått sju veckor sedan knivattacken och Petter, som har hunnit fylla 17, kämpar fortfarande med att komma tillbaka till en normal vardag. Och det är fortfarande osäkert om han någonsin kommer att bli återställd.

Nu vädjar mamma Elena till alla som var på festen.

– Alla som var där och alla som vet något måste berätta för polisen, för man gör varken sig själv, sina kompisar eller han som gjorde det någon tjänst. Det är inte snällt mot någon att låta bli att berätta, säger hon.

Polisens förundersökningsledare Eva Nilsson som håller i utredningen säger att polisen är stort behov av tips.

– Vi är i stort behov av vittnen som befann sig på platsen och som vet någonting om händelsen, säger Eva Nilsson, förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syds sektion för grova brott.

En 16-årig ung man har suttit häktad skäligen misstänkt för försök till mord, men släpptes i brist på bevis.

Nu behöver polisen din hjälp med tips. Har du information om kvällen den 10 augusti, då Petter knivhöggs i Trångsund? Ring Efterlyst, 08-702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM