Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

De fick elektronisk fotboja – efter upprepade brott

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Män som vägrar acceptera att deras partners inte vill leva tillsammans, olämpliga pappor som söker upp sina barn och en kvinna som inte kunde lämna mannen hon dejtat ifred.

Sedan 2011 har sex män och en kvinna fått fotboja för att de gång på gång överträtt kontaktförbuden de haft.

Aftonbladet har gått igenom fallen.


Trakasserade barnets fosterfamilj

I mitten av 2000-talet fick mannen i 70-årsåldern barn tillsammans med en kvinna. Barnet fosterhemsplacerades senare och mannen misstänktes – men frikändes – för sexualbrott mot barnet. Pappan motsatte sig att barnet omhändertogs.

– Han kunde inte acceptera detta utan ansåg att han var utsatt för ett övergrepp av svenska staten och även socialtjänsten, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

Barnets familjehemspappa berättar för Aftonbladet att mannen kunde dyka upp när som helst, vid bröllop, julaftnar och helt vanliga vardagskvällar.

– Det var väldigt jobbigt för han kunde komma i tid och otid. Det tärde väldigt psykiskt, framförallt för min sambo som var mer rädd för honom. Men det var obehagligt att aldrig veta när han kunde dyka upp, säger han.

Familjehemspappan berättar om ett tillfälle när de ordnade bröllop.

– Under fördrinken gick han rätt in i bröllopet. Jag fick lyfta bort honom och sedan kom polisen och tog honom och han fick kontaktförbud. Han överträdde det massa gånger, han brydde sig inte om det.

Sedan 2011 förekommer mannen i belastningsregistret under 23 avsnitt. 18 av dessa rör besöks- och kontaktförbud avseende dottern och hennes familjehemsföräldrar.

I slutet av 2014 fattades beslutet att han skulle få en elektronisk fotboja. I september år 2015 dömde hovrätten honom för att fem gånger överträtt kontaktförbudet.

Senast förra året ansökte familjen om förnyat kontaktförbud, men det förlängdes inte.

– Nu är det längesedan vi hörde av honom. Rektorn på skolan ringde för en månad sedan och sa att han var där och förstörde, att han ville prata med rektorn och visa några papper.


Höll kvinnan fången – hotade att mörda familjen

Mannen i 45-årsåldern och kvinnan hade haft en kortare relation som tagit slut. Mannen dömdes för flera brott mot kvinnan efter att han, enligt domen, tagit sig in i hennes bostad, hotat henne med pistol och sagt att han skulle döda hennes familj. Kvinnan berättar för Aftonbladet att hon sedan bytte lås – och att han då bröt upp låsen och återvände beväpnad med kniv.

– Han bröt sig in och knivhotade mig och höll mig fången i tre dygn. Han sa att vi skulle leva precis som innan. Han var knarkpåverkad och ena stunden sa han att han skulle stycka min familj och nästa var han guliigull. Jag fick spela teater i tre dygn och sedan lyckades jag ta mig därifrån, säger kvinnan.

Han tilldelades kontaktförbud och dömdes för att ha brutit mot det. Bland annat la han upp en bild på en pistol på sin Facebook-sida samt en satellitbild där hennes namn och adress var markerad:

”Ny leksak, vi får se hur d går denne gången”, skrev han enligt domen.

I början av 2017 tilldelades han slutligen en fotboja, enligt ett beslut om särskilt utvidgat kontaktförbud med elektronisk övervakning.

Fem månader senare föll domen som handlade om hur han klippt av sig fotbojan. Det var mycket annat krångel med fotbojan också, enligt åklagaren.

– Varje gång som fotbojan utlöser ett larm, när man är innanför skyddsområdet eller man tappar kontakt med fotbojan, innebär det att skyddspersonen ska sättas i säkerhet. Vet man eller förstår det så kan man också använda det här för att fortsätta trakassera skyddspersonen, säger åklagaren Andreas Bergman.

Mannen i 45-årsåldern har tidigare dömts för att bland annat ha misshandlat kvinnan han har barn med. Kvinnan och barnen bor nu på skyddat boende och barnen får behandling för traumat. Sedan 1999 har han tilldelats 25 beslut om kontaktförbud mot tio olika personer.


Misshandlade sitt ex – satt utanför hennes hem om nätterna

Mannen i 55-årsåldern och kvinnan hade tidigare varit sambos och hade ett barn tillsammans. De separerade och enligt en dom misshandlade han henne flera gånger efter separationen. Han fick ett ordinärt kontaktförbud – och bröt mot det. Senare gjordes det om till ett utvidgat kontaktförbud. Han följde efter henne, vaktade utanför hennes hus på natten och tutade intensivt, enligt en dom. Han sökte även upp henne ute på stan. Han dömdes för brotten och kvinnan kände att hon tappat kontrollen över sitt liv, enligt en dom:

”Hon vet inte vad NN vill henne. Hon mår dåligt av att hela tiden måste titta efter om NN är i närheten...”, står det i domen.

I maj år 2015 fattades beslut om att 53-åringen istället skulle få ett särskilt utvidgat kontaktförbud med fotboja. Det gick sådär, enligt åklagaren.

– Det fungerade så tillvida att han inte kontaktade målsäganden, men däremot så fick vi problem när han tog sig utomlands och vi fick problem med övervakningen där, säger Charlotte Österlund.

Beslutet om fotbojan gällde i ett halvår, därefter fattades ett nytt beslut om ett utvidgat kontaktförbud: ”Det finns fortfarande ett skyddsbehov”, står det i beslutet.


Kvinnan skulle skyddas på sin dödsbädd – fotbojan funkade inte

Mannen i 85-årsåldern och kvinnan hade varit gifta i nästan 50 år när kvinnan meddelade att hon ville skiljas. Enligt en dom har anhöriga uppgett att maken styrde henne under äktenskapet och var otrevlig mot henne. Men mannen ville inte förstå varför hon ville avsluta äktenskapet.

Enligt en dom fortsatte han att söka upp henne, skriva brev och mejl trots att hon flera gånger försökt få honom att lyssna. Han fick tillslut kontaktförbud men överträdde detta flera gånger. Även det utvidgade kontaktförbudet bröt han systematiskt mot och dömdes för olaga förföljelse och överträdelse av kontaktförbud. Men han dömdes inte till fängelse på grund av sin höga ålder.

Enligt åklagare Rebecca Rehnström anhölls mannen sammanlagt fyra gånger – men tingsrätten ville inte häkta honom på grund av hans ålder. Vid denna tid var kvinnan väldigt sjuk och hon hade inte heller möjlighet att larma polisen varje gång som mannen tog sig hem till henne, enligt åklagaren. Man beslutade om att han skulle få fotboja.

Men det fungerade dåligt.

– Det var samma aktivitet och beteende som tidigare och då gick det larm. Det var inte bara uppsökande utan han fortsatte att åka genom förbudsområdet, så larmet gick ofta, säger Rebecca Rehnström.

Det tog inte många dagar innan fotbojan togs bort – i beslutet stod det: ”Den elektroniska övervakningen har inte fungerat tillfredsställande då förbudspersonen inte har tillsett att batterierna har laddats”.

Rebecca Rehnström menar att det känns som ett misslyckande.

– Jo, verkligen. Just i det här fallet var det speciellt för att han var så gammal och tingsrätten hade tydligt tagit ställning till att de inte tänkte frihetsberöva honom. För det man normalt sätt gör i den situationen är att man begär personen häktad, men det medlet hade jag inte i denna situationen. Det här var istället ett försök att på annat sätt upprätthålla skyddspersonens trygghet i hemmet, säger hon.

I början av 2017 hävdes kontaktförbudet då kvinnan gått bort.


Misshandlade hustrun i flera år – bröt sig in i huset

Mannen i 45-årsåldern och kvinnan var gifta i över 15 år. Han greps efter att ett av deras gemensamma barn ringde polisen:

”Pappa slår mamma, det har hänt många gånger tidigare, han har druckit mycket öl idag igen”, berättade barnet enligt en dom.

Misshandeln ska ha pågått under flera år och enligt förundersökningen så sa mannen i häktet att han skulle döda hustrun när han blev fri.

Han dömdes till fängelse och fick kontaktförbud. Han bröt mot kontaktförbudet efter att ha skickat runt 70 meddelanden till ett av barnen och sökt upp dem på en perrong.

Han fick istället ett utvidgat kontaktförbud – också det bröt han mot. Enligt en dom sökte han upp dem flera gånger. En natt vaknade de av att mannen slagit sönder ett fönster och tagit sig in i ett av barnens rum. Enligt domen så ruskade han om kvinnan hårt och sa: ”Tänker du inte på att när jag kommer ut från fängelset så kommer jag döda både dig och honom”.

Efter att han släpptes från fängelsestraffet så beslutade åklagare om att han skulle fotbojas år 2014.

Våren 2015 dömdes han för hindrande av elektronisk övervakning efter att han skurit bort fotbojan. Ett år senare dömdes han för grov kvinnofridskränkning. Hovrätten dömde honom till fängelse i ett år och fem månader och utvisning.

Enligt domen ansåg mannen att kvinnan fortfarande är hans fru, trots att de är skilda. ”Han visste om att han hade kontaktförbud men han har trots det fortsatt att skriva till henne eftersom han älskar henne”, enligt domen.


Träffade mannen på en fest – trakasserade honom i flera år

Mannen och kvinnan träffades på en fest hos en gemensam bekant år 2010 och sågs under några veckor. Mannen avslutade relationen. Enligt en dom sa han att hon såg till att hålla sig i närheten av honom genom att bli kompis med hans vänner, flytta till samma hyreshus som han bodde i och även ringa till honom några gånger i veckan.

Fyra år senare började hon ringa honom väldigt intensivt. En natt ska hon ha ringt honom 185 gånger. Hon ska även ha sagt att hon skulle elda upp hans arbetsplats och tagit sig dit vid flera tillfällen, enligt en dom.

Hon fick kontaktförbud, bröt mot det och dömdes för olaga förföljelse. Kontaktförbudet förlängdes – och kvinnan fortsatte att överträda det. Hon ringde hundratals samtal och besökte hans arbetsplats och hotade med att bränna ner den.

Kvinnan i 25-årsåldern fick utvidgat kontaktförbud – bröt mot det och greps utanför mannens arbetsplats med tändvätska och tändare.

Hösten 2015 fattades det ett beslut om att hon skulle få en fotboja. Kvinnan klagade på att den skavde och sju dagar senare slet hon sönder fotbojan, enligt en dom.


Sökte upp sin tidigare partner med yxa – högg sönder hemmet

Mannen i 50-årsåldern och kvinnan hade varit ett par, men relationen hade tagit slut. I augusti 2012 misshandlade han kvinnan och hennes barn i deras hem och hotade dem med kniv, enligt en dom.

Drygt ett år senare dömdes han för misshandeln och olaga hot till fyra månaders fängelse. Efter att han blev villkorligt frigiven sökte mannen på nytt upp kvinnan.

På natten tog han sig till hennes bostad som hon delade med sitt barn med en yxa. Enligt en dom slog han sönder i princip alla fönsterrutor till bostaden och efter att han tagit sig in i hemmet så slog han med hjälp av yxan sönder möbler och panel i bostaden. I november 2014 föll hovrättsdomen och han dömdes till fängelse i ett år och två månader för en rad brott.

I samband med att han släpptes fri fick han ett utvidgat kontaktförbud mot henne och hennes barn.

Något som han enligt en dom bröt mot och mannen dömdes för bland annat överträdelse av kontaktförbud och våld mot tjänsteman.

Efter att han avtjänat det fängelsestraffet tilldelades han då istället en fotboja.

”Det har framkommit att (mannen) fortfarande skuldbelägger
målsäganden och olika myndighetspersoner samt att han inte kan
se någon egen del i det som hänt”, står det i ett beslut gällande att förlänga den elektroniska övervakningen av mannen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Stora skillnader i kontaktförbud över landet

ÄMNEN I ARTIKELN

Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Brott

Övervakning

Sexualbrott