Beviljar resning gällande mordet på Knut, 70

Publicerad 2020-06-12

Den 70-årige lantbrukaren Knut Nilsson hittades bunden och misshandlad till döds på sin gård utanför Eslöv för över 10 år sedan.

En nu 36-årig man friades för mordet – men riksåklagaren begärde resning rörande den friande domen.

Nu beslutar Högsta domstolen att bevilja resning till nackdel för mannen.

Den pensionerade lantbrukaren Knut Nilsson, 70, mördades i sin bostad för över tio år sedan.

Den 70-årige, pensionerade Knut Nilsson mördades på sin gård i Kastberga utanför Eslöv, våren 2008. Han hittades svårt misshandlad och var bunden till händer och fötter med en blodig jacka över huvudet. Polisen misstänkte att det handlade om ett rånmord.

Två män, 21 och 24 år, åtalades för mordet. Bland annat hade polisen säkrat 21-åringens fingeravtryck och Knut Nilssons blod på en plastpåse. Han dömdes till tio års fängelse för mord medan 24-åringen friades då det inte fanns tillräckligt med bevis för att knyta honom till Knut Nilssons bostad.

Ytterligare två män delgavs misstanke för inblandning i mordet men förundersökningen mot dem lades ner.

Men i början av 2019 började det återigen hända saker.

- I januari 2019 lämnades nya uppgifter i fallet. Dessa har lett till att vissa utredningsåtgärder har vidtagits och att riksåklagaren har tagit upp förundersökningen igen, har Lisbeth Johansson, överåklagare tidigare sagt.

Och med anledning av vad som framkom i den nya utredningen ansökte riksåklagaren i januari om resning till nackdel för den nu 36-årige man som hovrätten frikände.

Också de två personerna som avskrevs från förundersökningen häktades på nytt, på sannolika skäl misstänkta för delaktighet i mordet.

Nu har Högsta domstolen beslutat om att bevilja resning till nackdel för mannen som tidigare frikänts.

– Vi kan konstatera att Högsta domstolen har beviljat resning. Det innebär att vi fått gehör för vår bedömning att det fanns skäl att resa den frikännande domen med hänvisning till de nya uppgifterna. Nu blir det en ny prövning i hovrätten.  Målet kommer att överlämnas till åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Malmö och fortsättningsvis hanteras där, säger överåklagare Lisbeth Johansson i ett pressmeddelande.

Helt nytt vittnesmål

Resningsansökan har grundat sig på bland annat helt nya uppgifter som en av de tidigare misstänkta lämnat. Riksåklagaren har också åberopat en telefonanalys och uppgifter som lämnats av personer som aldrig tidigare hörts i utredningen.

En ansökan om resning till men för den tilltalade sker inte ofta i Sverige utan har enbart hänt ett fåtal gånger de senaste decennierna. Ett resningsbeslut innebär att den gamla domen upphävs och att det normalt blir en ny rättegång. När det, som i detta fall, gäller en dom som har meddelats av hovrätten är det Högsta domstolen som beslutar om resning.

Följ ämnen i artikeln