Idrottstränaren häktad i sin frånvaro

avAnders Johansson

KRIM

Om idrottstränaren håller sig undan i tolv dagar till klarar han sig undan ett kännbart fängelsesestraff.

Men i dag häktades han i sin utevaro.

– Det blir nu lättare för polisen att hitta honom, säger åklagaren Markus Hankkio.

1 av 2

Flickan var bara 13 år när hennes tränare började utnyttja henne sexuellt, enligt åtalet.

Mannen har medgett att de haft samlag men hävdar att det skedde först efter att flickan fyllt 15 år.

Eftersom mannen även varit hennes betygsättande lärare i flera ämnen anser åklagaren att flickan varit i en utsatt beroendeställning till honom.

Mannen åtalas därför för tre olika brott: grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Patrik Sjöberg engagagerad

Patrik Sjöberg, tidigare världsmästare i höjdhopp, är starkt engagerad i fallet. Han har i boken ”Det du inte såg” berättat hur han själv blev sexuellt utnyttjad av sin tränare och styvpappa.

Sedan dess deltar han i debatten om barns rättigheter. Han har blivit upprörd över hur idrottstränaren kunnat hålla sig undan rättsväsendet. Den 12 juni preskriberas allt.

– Det är för jävligt. Vi måste stärka barns trygghet och säkerhet även juridiskt, säger Patrik Sjöberg till Aftonbladet.

Nya uppgifter fällde avgörande

När rättegången skulle hållas i förra veckan dök mannen inte upp. Både åklagaren och advokaten Susanna Cleve, flickans målsägandebiträde, begärde att tränaren skulle bli häktad. Domstolen avslog den begäran, och detsamma gjorde Svea hovrätt. Men sedan dess har nya uppgifter kommit fram – och det ledde fram till dagens häktningsbeslut.

Nu konstaterar tingsrätten att det finns flyktfara, vilket är ett häktningsskäl.

Gömmer sig hos släktingar

Tränaren, som i dag närmar sig 50-årsåldern, är bosatt i södra Stockholms län, och håller sig aktivt undan med hjälp av familj och vänner, anser åklagaren.

Vid spaning mot mannens hemadress den 23 maj kunde poliserna se hur hur en man åkte därifrån.

– Där blir personen stoppad och då visar det sig att personen är den misstänktes bror. Poliserna tycker att han beter sig nervöst, men han säger att han inte vet var den misstänkte befinner sig.

Dagen efter fortsatte polisen att leta i ett sommarstugeområde i samma trakt och fick då bekräftat att idrottstränaren bott i en stuga där fram tills helt nyligen.

Kommer att efterlysas

Med stöd av häktningsbeslutet får polisen nu möjlighet att gå in i lokaler och bostäder där mannen kan tänkas vara. Skulle han påträffas i en fordonskontroll kan han gripas direkt.

– Det handlar fortfarande om att försöka lokalisera honom, säger Markus Hankkio.

För utredarna är det nu en kamp mot klockan. Om mannen inte hittas före den 12 juni kommer han att gå fri. Advokat Susanna Cleve har påpekat att då kommer han ha ett rent straffregister och är fri att söka ny lärarjobb - förutom att han slipper fängelse och skadestånd.

Den som har tips om tränaren kan kontakta polisen på telefon 11414.

ARTIKELN HANDLAR OM