Professor greps med 72 kilo hasch – misstänks ha flugit in knark

KRIM

Den 49-årige professorn misstänks ha hyrt ett flygplan och smugglat in stora mängder narkotika från Europa till Sverige.

Enligt utredningen ska mannen medvetet ha stängt av planets radarsignal – för att kunna landa i smyg.

När polisens spanare grep professorn vid Ikea i Västerås hittades 72 kilo hasch i hans bil.

1 av 4
49-åringen misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika från Europa till Sverige.

Den 30 december förra året hade spanarna stenkoll på den misstänkte 49-årige professorn. Redan tidigt på morgonen, när det fortfarande var mörkt, spanade man mot hans hem.

När mannen sedan körde i väg i sin bil följde polisen efter. Vid flera tillfällen gjorde professorn manövrar som spanarna beskriver som kontroller för att se om han var förföljd.

Professorn kom fram till en stor parkering framför en matvarubutik. Där väntade han, otåligt enligt spanarna, men till slut kom ytterligare en bil.

På spanarnas film syns hur den andre föraren, som ska visa sig vara en 24-årig man, lastar över flera väskor till professorns bagageutrymme. Sedan kör de i väg åt olika håll.

Fyra civila polisbilar följde efter professorn. I Västerås, vid Ikea, gjorde han än en gång olika manövrar för att kontrollera om han var förföljd, som att köra hela varv runt i rondellerna.

”Jag förstår vilka ni är”

Spanarna bedömde att de var avslöjade, och bestämde sig för att stoppa bilen. Men polisens så kallade ”inboxning” slutade med att en civilbil krockade med professorn.

– Det är ok, jag mår bra, sa professorn till en spanare som frågade hur det gick.

– Jag förstår vilka ni är, sa han också enligt utredningen, och sträckte fram händerna mot spanaren så att denne skulle kunna sätta på honom handfängsel.

I mannens bagageutrymme hittade polisen flera väskor med totalt 72 kilo hasch. För detta misstänks den 49-årige mannen nu för grovt narkotikabrott enligt åtalet.

Själv säger han att han trodde det var tobak han hämtade på parkeringen.

– Cigaretter, det var inte sagt hur de skulle vara emballerade riktigt, har professorn förklarat i förhör.

Professor misstänks ha flugit in knark

Men mannen misstänks även för andra brott, till synes mer raffinerade och avancerade. Det handlar om två fall av grov narkotikasmuggling.

Professorn ska enligt åtalet även ha smugglat stora mängder narkotika vid två andra tillfällen, då med flygplan från Europa till Sverige.

Det började nystats upp när Örebropolisen satte sina spanare på att i smyg kontrollera en misstänkt lokal knarkhärva.

Knarkspanare fotade planet

Vid ett tillfälle tog spanarna ett foto på ett litet flygplan, på ett flygfält, som ska ha lämnat last till två män från Örebro.

Samma mindre flygplan misstänks professorn ha hyrt. Han har själv flugit det till olika platser i Europa, för att ett par dagar senare återvända till Sverige med planet – och knark, enligt åtalet.

Försvann från radar

Vid ett av tillfällena har mannen, enligt utredningen, stängt av radarsignalen strax söder om den lilla flygplatsen Feringe i Ljungby kommun. Enligt åtalet ett medvetet drag från professorn – för att dölja att han landat på flygplatsen, och lämnat sin last.

Senare dyker planet upp igen på radarn, då strax norr om flygplatsen, för att fortsätta till slutdestinationen.

Vid det senare smuggeltillfället med flygplanet har åklagaren inte preciserat mängden narkotika. Men vid det första tillfället misstänks professorn ha smugglat in drygt 50 kg cannabis och nästan 30 kg hasch.

Blev av med jobbet

I förhören säger professorn att han för några år sedan blev av med sitt jobb och att han sedan haft svårt att hitta ett kvalificerat jobb och fast anställning. Han säger att han delvis jobbat som assistent åt en nära släkting, delvis med olika typer av frakt.

De senaste åren har han sagt sig vara professor vid ett institut i Kina, och uppger att han varit i Asien flera gånger och föreläst om bland annat ekonomi.

Nu väntar rättegång för professorn och 24-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Narkotika

Västerås

Ljungby

Stockholm

Brott

Cannabis