Fiske

Sålde tonvis med fisk och kräftor - nio män åtalas

Av: 

Evalisa Wallin

KRIM

En omfattande fiskhärva nystas upp i Småland. Under juli och augusti fiskades drygt tre ton gös, kräftor och gädda upp olagligt - och såldes för drygt 400 000 kronor.

Nu åtalas nio män för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

– Allmänhetens uppgifter har varit till stor hjälp, säger åklagare Saramaria Johansson.

Det var efter ett tips som polisen kunde spana på och slå till mot två män vid Norra Bergundasjön i Växjö den 15 augusti i år.

– Polisen kunde åka till platsen och spana. De fick tipset en sen kväll och männen greps på morgonen när de kom från båten och bar upp fångst till bilen, säger Saramaria Johansson.

Vid gripandet beslagtogs 1,5 kg gös, 66 kg kräftor och 60,5 kg brax. Men vid en närmare granskning av de två männen hittades två intressanta adresser.

Ytterligare gripanden i Tingsryds kommun

I slutet av augusti gjordes ytterligare tillslag mot de två adresserna i Tingsryds kommun. Ytterligare sju män kunde då gripas och nu har totalt nio män åtalats.

Åtta av dem misstänks för både grovt brott mot fiskerilagen samt grovt häleri. En av männen, som är i 40-årsåldern, är enbart åtalad för häleri. Enligt åklagaren har han haft en samordnande roll och ordnat bostad, varit behjälplig vid inköp av utrustning samt fraktat olovligt fångad fisk och kräftor i sin lastbil.

– Han är den som haft kontakt med samtliga och är den som alla vidgått att de haft kontakt med. Vi menar att det är en organisation som gjort det här möjligt, säger Saramaria Johansson.

Men mannen hävdar att han är oskyldig.

– Han förnekar brott, säger Anders Funcke, mannens advokat.

Sålt över tre ton fisk och kräftor

Från 11 juli till och med 31 augusti har männen olovligen fiskat nära drygt 1700 kilo gös, 1000 kilo kräftor, 140 kilo gädda och 120 kilo annan fisk och sålt i Göteborg och Stockholm.

Försäljningen har inbringat över 400 000 kronor.

– Jag har inte sett något liknande, säger Saramaria Johansson.

Åklagarens bevisning består bland annat av bilder från de misstänktas mobiltelefoner och deras egen dokumentation av försäljningen.

– De har medgett vissa omständigheter men inte erkänt gärningarna, säger Johansson.

Rättegången sker i Växjö tingsrätt med start 17 oktober och väntas pågå till början av november.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fiske

Brott

Växjö

Polismyndigheten

Göteborg

Stockholm

Kräftor