Rymmaren Kristofers Kastellanoss kan lida av allvarlig psykisk störning

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Morddömde Kristofers Kastellanoss är fortfarande på fri fot och polisen har utfärdat ett rikslarm på honom.

Polisen varnar för att den jagade mannen kan vara desperat.

Enligt en liten sinnesundersökning kan Kastellanoss lida av en allvarlig psykisk störning.

25-årige Kristofers Kastellanoss rymde vid klockan 11.30 under torsdagsförmiddagen när han transporterades från rättspsykiatrin i Göteborg till häktet i Sala.

Kastellanoss dömdes till 14 års fängelse i tingsrätten efter att rätten ansett att det var ställt utom rimligt tvivel att han knivmördat en man i Tullinge, i november förra året.

Domen överklagades och i juni månad hölls hovrättsförhandlingen.

Man beslutade då att Kristofers Kastellanoss borde genomgå en liten sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning.

1 av 6

Kan vara psykiskt sjuk

Resultatet från undersökningen: 25-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Enligt undersökningen kan man misstänka att Kastellanoss led av en allvarlig psykisk störning både för tiden för mordet han misstänks för och också vid tiden för undersökningen.

Man rekommenderade därför att man borde göra en stor rättspsykiatrisk undersökning av Kastellanoss. Planen var från början att han skulle genomgå undersökningen på rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm – men istället meddelade de att avdelningen i Göteborg skulle ta hand om undersökningen av 25-åringen.

Nu är rättsmedicinalverket klara med sin stora sinnesundersökning av Kristofers Kastellanoss och ska ha skickat handlingen till Svea hovrätt där de i början av augusti hade planerat att gå igenom resultatet.

Skickades till Göteborg för undersökning – flydde

Men under transporten från Göteborg mot Sala rymde istället den i tingsrätten dömde mördaren, som alltså misstänks kan lida av en allvarlig psykisk störning.

25-åringen är nationellt efterlyst och det finns ett rikslarm på honom.

Under fredagseftermiddagen saknades fortfarande Kristofers Kastellanoss.

Polisen har nu avbrutit sökandet i området där han försvann, i Tivedsskogarna. Detta eftersom polisen inte längre bedömer att det är troligt att Kristofers Kastellanoss befinner sig i området. I stället har man gått över till att söka på andra platser i landet som man bedömer är av intresse.

Polisen i Bergslagens presstalesperson Christina Hallin meddelar att man bland annat har kontakt med polisen i Stockholm, där 25-åringen är hemmahörande. Polisen meddelar också att man nu ägnar sig åt inre spaning efter mannen.

”Vad en desperat person gör är svårt att säga”

Kristofers Kastellanoss förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Bortsett från den överklagade morddomen handlar det om mindre händelser: att han kört för fort, mot rött ljus och rattfylleri.

Enligt polisen kan den förrymde mördaren vara desperat.

– Det finns inte någon dokumenterad farlighet på den här personen från tidigare mot allmänheten, men han är misstänkt för ett grovt brott och är i en utsatt situation och på rymmen och det är fullt med poliser som letar efter honom. Han är illa klädd och har kanske inte tillgång till mat eller vatten och kan vara mer eller mindre desperat och vad en desperat person gör är svårt att säga, säger Hallin.

Dagens tre rubriker fredag 13 juli 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM