Radikaliseringen i förorten

Två män åtalas för terrorbrott

Av: 

Mira Micic

KRIM

Polisen i Skövde utredde annat brott – hittade ett usb-minne med bilder på brott i Syrien

Två män från Göteborg åtalades i dag för terrorbrott i Syrien.

I åklagarens bevisning ingår ett omfattande bildmaterial.

Enligt åtalet misstänks männen ha varit delaktiga när två personer fick sina halsar avskurna.

Morden ska finnas på film – som åklagaren tänker visa under rättegången.

Åtalet som lämnades in till Göteborg tingsrätt vid lunchtid i dag är ovanligt.

Personer som misstänks ha stridit för IS och kommit tillbaka har aldrig tidigare lagförts.

Två män, som båda är svenska medborgare och bosatta i Göteborg, åtalas nu för terroristbrott, alternativt folkrättsbrott och mord. Brottet ska, enligt åtalet, ha begåtts i Syrien 2013.

I åtalet skriver åklagaren att de två misstänkta "under våren 2013 stridit i Syrien mot staten Syrien" samt att de två "någon gång under perioden den 12 april–den 2 maj 2013, gemensamt och i samråd med andra i industriområdet al-Shokaief norr om Aleppo i Syrien berövat två män livet genom att med kniv skära av deras halsar".

Allt började när polisen i Skövde i februari 2015 gjorde husrannsakan hemma hos 30-åringen som då var misstänkt för utpressning. I hans bostad hittades ett USB-minne, innehållande bilder och filmer från Syrien. Säkerhetspolisen kopplades in och en utredning påbörjades, som ledde till att 30-åringen misstänktes för terrorbrott.

Nekar till brott

De två misstänkta, 30 och 32 år gamla, greps i juli i år på svensk mark och häktades på sannolika skäl.

Den 30-årige mannen har suttit häktad sedan dess.

– Han nekar rakt igenom, säger 30-åringens advokat Hans Gaestadius.

Den 32-årige mannen, som sitter i rullstol, häktades samma dag, men släpptes från häktet efter några dagar. Detta efter att hans försvarare Lars Salkola överklagat häktningen till hovrätten. Advokaten uppgav att hans klient var så sjuk att han inte kunde sitta i häktet. 32-åringen uppges bland annat ha svåra problem med minnet och ha svårt att kommunicera.

Förstår han vad han misstänks för?

– Man berättar det för honom och så glömmer han det efter fem minuter, säger Lars Salkola.

I en skrivelse till tingsrätten skrev Salkola att hans klient är "svårt sjuk och kan i alla högsta grad likställas med ett mycket ungt barn" och begärde av detta skäl åtalsunderlåtelse, det vill säga att hans klient inte lagförs för brottet av humanitära skäl. I andra hand ville han att hans klient skulle slippa närvara vid förhandlingen.

Nekar till brott

Men åklagare Agnetha Hilding Qvarnström sa nej och hänvisade till allmänintresset samt att brottet mannen misstänks för är mycket allvarligt.

Även 32-åringen nekar till brott.

– Det är så jag tolkat det. Det blir väldigt komplicerat om man inte kan kommunicera med sin klient. Han är inte med i matchen, säger Salkola.

Åklagarens bevisning består bland annat av ett omfattande bildmaterial från Syrien, i vilket hon hävdar att det är de två misstänkta som syns.

– Vi menar att det inte är min klient, sa Salkola i morse innan åtalet.

En tredje misstänkt, en 27-åring som häktades i sin utevaro misstänkt för medhjälp, är försvunnen. Enligt folkbokföringen utvandrade han från Sverige och Göteborg till 'okänt land' 2014. Han åtalas inte då han inte kunnat delges misstanken. Han är fortfarande på fri fot och tros befinna sig i Syrien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

Unga män konverterade till islam – blev terrorister

ÄMNEN I ARTIKELN

Radikaliseringen i förorten

Göteborg

Brott