Skadade hustrun vill byta advokat

1 av 4 | Foto: Polistekniker bär ut ett trappräcke från sommarstugan.
KRIM

Hennes man mördades i sommarstugan i Arboga för tre veckor sedan.

Nu vill skadade hustrun byta målsägandebiträde.

”Anledningen till detta är: Bristande förtroende. Stora svårigheter att få kontakt”, skriver familjen i begäran till tingsrätten.

Istället föreslås advokat Elisabeth Massi Fritz företräda kvinnan och hennes dotter.

Det har gått tre veckor sedan en 68-årig man hittades mördad i en sommarstuga utanför Arboga. Hans 63-åriga hustru hittades skadad bredvid.

Kvinnan anhölls tidigt på torsdagsmorgonen 4 augusti misstänkt för att ha mördat sin man. Advokat Thomas Carlstedt blev kvinnans försvarare. Redan dagen efter släpptes kvinnan på fri fot. Några dagar senare avskrevs alla misstankar mot henne och istället blev Carlstedt hennes målsägandebiträde.

”Bristande förtroende”

Men nu vill hon byta ut honom.

Begäran kom in till Västmanlands tingsrätt under tisdagseftermiddagen.

”Anledningen till detta är: Bristande förtroende. Stora svårigheter att få kontakt. Visat svagt intresse för målsägande. Inte återkopplat på samtal eller ställda frågor trots detta har överenskommits”, skriver kvinnans familj i begäran.

Enligt handlingarna som kommit in till tingsrätten fick den skadade kvinnan aldrig frågan om vem hon ville ha som målsägandebiträde. Hon ska inte heller varit i varken psykisk eller fysisk form att ta reda på vilka rättigheter hon har.

Kvinnan vårdades länge på sjukhus efter mordet. Hon opererades för stickskador i bröstet och skärsår på kroppen. Hon fick även sys i munnen.

I tisdags förra veckan greps kvinnans 41-åriga dotter misstänkt för mordet. Dottern och hennes 18-årige sambo satt anhållna i tre dagar innan de släpptes på fri fot.

Enligt uppgifter till VLT befinner sig 41-åriga kvinnan nu i Thailand. När hon släpptes fick hon inga restriktioner om exempelvis reseförbud.

”Hon har inte svarat”

Carlstedt har sedan mordet skedde uttalat sig flera gånger om hur hustrun har mått. Hon hade polisbeskydd efter händelsen.

– Nu finns ju en mördare lös som tidigare har velat åt även min klient men misslyckats med att döda henne. Det är en mycket obehaglig situation för henne, säger Thomas Carlstedt i en intervju med Aftonbladet några dagar efter mordet.

Aftonbladet har sökt advokat Thomas Carlstedt i flera dagar utan framgång. I ett svar till tingsrätten skriver han att han inte har någon förståelse för varför hustrun inte vill ha honom som målsägandebiträde.

”Uppgiften att hon haft svårigheter att få kontakt med mig och att jag visat svalt intresse tillbakavisas helt”, skriver Thomas Carlstedt.

”Jag har hela tiden återkopplat per telefon och dessutom kontaktat henne vid flera tillfällen med telefonsamtal då hon inte svarat och också skickat sms med frågeställningar om hennes inställning i olika frågor”.

Han skriver också att han medverkat till att hon inte längre är misstänkt för mordet på sin make.

Massi Fritz villig att ta uppdraget

Hustrun, och även hennes andra dotter, har önskat advokat Elisabeth Massi Fritz som nytt målsägandebiträde. I ett samtal med tingsrätten har Massi Fritz sagt att hon accepterar uppdraget om det skulle bli aktuellt.

Hon är även målsägandebiträde åt de två ensamkommande pojkar som misshandlades i Eskilstuna i juli. Enligt uppgifter till VLT och Eskilstuna-Kuriren är den 18-årige sambon intressant för den utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM