Attacken på Möllevången

Två män åtalas för mordförsök

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

För över två år sedan knivhöggs Showan Shattak och en vän till honom vid ett bråk i Malmö.

En av de misstänkta gärningsmännen, 32-årige nazisten Andreas Carlsson, flydde till Ukraina – men rättvisan hann i kapp honom.

I dag åtalades han och en 29-årig man för försök till mord och grov misshandel.

Efter en feministisk manifestation i Malmö den 8 mars 2014 misshandlades fyra personer, två män och två kvinnor, brutalt efter ett bråk mellan två grupperingar.

Ett av offren – antirasisten Showan Shattak – skadades så allvarligt att han länge svävade mellan liv och död.

I en vecka låg Showan Shattak i koma.

Polisen kunde strax efter händelsen gripa tre personer med kopplingar till extremhögern.

Gäckade polisen

En fjärde misstänkt, Andreas Carlsson, höll sig undan genom att fly utomlands. Han häktades i sin frånvaro och en internationell efterlysning gick ut.

Under sin flykt gäckade han polisen, och lade flera gånger upp bilder på sin Facebook-sida där han påstod sig befinna sig på olika platser – och hävdade sin oskuld.

Dagarna efter attacken skrev han: ”Insatsstyrkan stormade mitt ­boende med dragna vapen innan i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck.”

Han lade också upp en bild där han höll upp ett papper med texten ”Sanningen kommer segra”.

Åtalas för mordförsök

I november 2015 greps Andreas Carlsson av ukrainsk polis och utlämnades till Sverige i mars, efter fyra månader i ukrainskt häkte.

Två av de misstänkta har under utredningens gång avskrivits.

I dag åtalades Andreas Carlsson för mordförsök på en person och grov misshandel av en kvinna, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Dessutom åtalas han för att tillsammans med en 29-årig man ha misshandlat Showan Shattak. 29-åringen misstänks för mordförsök på Showan, och misshandel av en 25-årig man.

Andreas Carlsson åtalas alltså inte, enligt Åklagarmyndigheten, för försök till mord på Showan Shattak.

– Förundersökningen har pågått under en längre tid och omfattar många förhör och tekniska och medicinska undersökningar av olika slag. Mot bakgrund av vad som framkommit i förundersökningen är det min uppfattning att brott kan styrkas avseende de åtalade gärningarna, säger kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson.

Sprang ifatt Showan

Enligt stämningsansökan har den 29-årige mannen, efter att ha misshandlat Showan tillsammans med Andreas Carlsson, "sprungit ifatt Showan Shattak, hoppat på honom bakifrån och med våld tagit ner honom på trottoaren i direkt anslutning till en trottoarkant och en parkerad bil”.

29-åringen har därefter, enligt åklagaren, sittandes gränsle över Showan Shattak, slagit denne upprepade gånger med kraftiga knytnävsslag mot huvudet och på kroppen.

29-åringen har förorsakat Showan Shattak livshotande skallskador. 29-åringen har genom sitt agerande orsakat stort lidande, bestående kroppsskada och men för Showan Shattak och har visat synnerlig hänsynslöshet, skriver åklagaren.

Andreas Carlsson har, enligt åtalet, försökt beröva en man livet, genom att angripa honom med kniv, och med den ha punkterat mannens lunga.

Mannen har i förhör, med största säkerhet säger han, pekat ut Andreas Karlsson som den som knivhögg honom.

Båda de åtalade nekar till brott.

Rättegången inleds nästa vecka.

Läs Erik Nivas möte med Showan Shattak

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken på Möllevången

Nynazism

Brott

Andreas Carlsson (Svenskarnas parti)

Showan Shattak