Stal vapen från tävlingsskyttar – användes vid dödsskjutning

Av: Evalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

En vapenliga misstänks för två inbrott hos sportskyttar.

Redan dagarna efter inbrotten var flera pistoler, revolvrar och ett hagelgevär ute på svarta marknaden.

Och polisen tror att de rekade för att begå ännu fler vapenstölder.

Ett av vapnen, en Glock, användes då en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Tensta. Och polisen har bara lyckats hitta ett av de stulna vapnen.

1 av 2 | Foto: P-O Sännås
Ett av vapnen användes då en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Tensta

Två personer i Stockholmsområdet som tävlar i sportskytte drabbades av inbrott i mitten av augusti. Vid båda stölderna fick gärningspersonerna med sig vapenskåp, trots att de var fastsatta i bostaden.

Vid ena stölden, den 16 augusti, kom tjuvarna över ett hagelgevär, ammunition och andra vapentillbehör.

– De tar ett skåp men missar ett annat, säger Mats Lindström, polisens insatsledare.

Dagen efter bröt de sig vapenligan in i en annan bostad och fick då med sig sju pistoler och fyra revolvrar.

Vapen fanns i skåp som enligt polisen var fastsatta i väggar eller golv i bostaden – men gärningspersonerna har lyckats få loss hela skåp och tagit med sig från brottsplatsen.

Man ihjälskjuten med ett av vapnen

Den 18 augusti larmades polisen till en skjutning i Tensta. En man i 20-årsåldern hittades skottskadad och fördes till sjukhus. Men hans liv gick inte att rädda.

På brottsplatsen hittades en hylsa från en mycket ovanlig ammunition; Federal Guard Dog Home Defence. Och även om vapnet försvann efter skjutningen är polisen övertygad om att mannen blev skjuten med ett av vapnen från inbrottet den 17 augusti. Vid det inbrottet försvann även en ask med 20 Federal Guard Dog Home Defence - en ammunition som det bara sålts just 20 exemplar av till Sverige sedan sommaren 2016.

En bekant till offret i Tensta påträffades nära brottsplatsen och sa att skjutningen ”var ett misstag”. Mannen är en av de åtalade i vapenligan, och han har i förhör sagt att offret sköt sig själv och att det var en olyckshändelse. Utöver åtalet om grov stöld och grovt vapenbrott är mannen även misstänkt för vållande till annans död. Den utredningen pågår fortfarande.

Misstänks ha rekat fler vapenstölder

Mats Lindström jobbar i Järvapolisens insatsgrupp Fenix som utrett inbrotten eftersom det handlar om så pass många vapen. Med hjälp av vittnesuppgifter och spår som gärningspersonerna lämnade efter sig lyckades man hitta de tre personer som misstänks ligga bakom vapenstölderna.

Tre män i 30-årsåldern har nu åtalats för grov stöld och grovt vapenbrott gällande stölden av pistoler och revolvrar, två av dem har även åtalats för stölden av hagelgeväret.

I en av männens mobil och ipad hittades namn och bilder på personer som alla är medlemmar i olika pistol- och sportskytteföreningar. Polisen tror att man kartlagt personer som kan ha flera vapen hemma. Det ska handla om en lista på 70 personer där man tagit reda på adresser för att, enligt vad polisen misstänker, begå inbrott och komma över vapen.

Bara ett vapen har hittats

Av vapnen från de två inbrott som männen gjorde innan de greps har bara ett, en pistol, återfunnits. Hagelgeväret, sju revolvrar och tre pistoler är borta.

– Redan dagen efter inbrotten är vapnen på väg ut på marknaden, säger Mats Lindström.

– Vi vet att vapnen är ute i undre världen, det har bedrivits telefonavlyssning där man pratat om vapnen.

De tre åtalade männen, som alla är i 30-årsåldern, förnekar brott.

Publicerad: