Därför sågar experten Peter Madsens förklaring

avJohanna Rapp

Peter Madsen har påstått att Kim Wall dog till följd av en kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten – och rättsläkare har inte kunnat fastställa en exakt dödsorsak.

Men ubåtsexperten Ditte Dyreborg sågar nu Peter Madsens förklaring om vad han menar skett ombord på ubåten och menar att man i sådana fall borde ha hittat spår av kolmonoxid i luften.

Under tisdagen hölls den åttonde rättegångsdagen mot Peter Madsen, som bland annat står åtalad för att ha mördat och styckat Kim Wall. Han har erkänt att han styckat kroppen, men menar att det skett efter att Kim Wall dött av en kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten och inte efter ett planlagt mord, som åklagaren påstår.

1 av 3 | Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Danmark
Ubåtsexpert Ditte Dyreborg.

Ubåtsexperten och örlogskaptenen Ditte Dyreborg kopplades in i fallet redan när ubåten saknades – och så fort beskedet kommit om hur snabbt ubåten sjönk sa hon till polisen att hon antog att ubåten sänkts avsiktligt.

Avvisar de olika förklaringarna

Ditte Dyreborg har genomfört ett antal undersökningar av ubåten, berättade hon under sitt vittnesmål. Bland annat efter att Peter Madsen avgett förklaringen om att Kim Wall skulle ha dött av att ha fått en lucka i huvudet. En förklaring hon inte gav mycket för.

– Vi undersökte den versionen, men luckorna kunde inte falla på det viset han beskrev, säger Ditte Dyreborg från rättssalen.

När Kim Walls huvud sedan hittades, och dessutom saknade de skador som borde ha uppstått efter att ha fått en lucka i huvudet, kom Peter Madsen med en ny förklaring: att hon dött till följd av en kolmonoxidförgiftning på ubåten.

”Inte hitta det”

Enligt ubåtsexperten Dyreborg gjorde man då luftmätningar, eftersom man borde kunna hitta spår efter det i luften. Men enligt Ditte Dyreborg var inte heller den förklaringen trovärdig, då man inte hittat några partiklar i luften som stärker denna teori.

– Vi kunde inte hitta det, säger hon från vittnesbåset.

Enligt Ditte Dyreborg ska det inte spela någon roll att man genomförde dessa mätningar i oktober, alltså två månader efter att den påstådda olyckan skulle ha inträffat, eftersom spåren enligt henne ändå borde finnas kvar i luften.

Hon menar också att gaserna borde ha lämnat spår på filtren, om det hade rört sig om en tillräckligt stor dos.

Under tisdagen vittnade ytterligare ett expertvittne, som granskat Peter Madsens förklaringar och scenarion kring vad han menar skedde. Vittnet menade att förklaringarna visserligen är rimliga, men att temperaturen i sådana fall borde ha stigit fort. Tidigare har en rättsläkare vittnat om att det inte fanns några tecken på hög värmepåverkan på Kim Walls kropp.

”Sugen på ubåtstur?”

Dessutom vittnade en kvinna som i maj tillsammans med sin väninna träffat Peter Madsen vid hans ubåt – och hon berättade hur Madsen den 8 augusti skickade ett meddelande till henne för att undra om hon ville ta en tur i ubåten:

”Are you in for a submarine ride in the wekeend”, ska Madsen ha smsat henne.

Kvinnan avböjde dock en tur med ubåten.

Dessutom vittnade en man som den 10 augusti, alltså samma dag som Peter Madsen och Kim Wall åkte ut i ubåten, sett Peter Madsen med en såg som stack upp ur hans ryggsäck.
– Jag vet att det är han och han har ryggsäck på sig, säger vittnet.

ARTIKELN HANDLAR OM