Familjevännen om mordet på Kim Wall: ”Hennes röst får inte tystna”

KRIM

Kim Wall får inte bara bli ett offer.

Hennes livsgärningar och drömmar måste också få bli ihågkomna.

Det säger prästen Gustaf Centervall som länge känt familjen Wall och som genom att prata om hennes liv, vill hålla henne levande.

Under onsdagen har Gustaf Centervall hållit en begravning. Efteråt kommer en av begravningsgästerna fram och tackar honom för hans ord i media om Kim Wall. Begravningsgästen hade själv känt Kim Wall när hon var liten. Men att sätta ord på vad man känner när någon i ens närhet plötsligt rycks bort, kan vara svårt.

– I en sådan här meningslös situation frågar man sig varför detta händer? Och då vill man uttrycka sin medkänsla. Det här har varit som ett kollektivt trauma, säger prästen Gustaf Centervall.

Foto: Tom Wall / TT
Kim Wall

Gustaf Centervall har länge känt familjen Wall och var bland annat Kim Walls konfirmationspräst. Han möter många trelleborgare som vill prata om Kim Wall, som kom från trakten, om hennes liv och död.

Fonden viktig för familjen

Med hennes familj pratar han också om fonden som familjen och några vänner startat i hennes ära: ”Kim Wall Memorial Fund”, där pengarna i fonden ska användas för att stödja unga, kvinnliga journalister som arbetar i Kim Walls anda.

– Föräldrarna framhåller att för dem är den här fonden viktig och att fokusera på att den och att Kims ande genom den lever vidare. Det kan vara en sådan sak som gör att man känner att man kan hålla ut i en situation som egentligen är omöjlig att förstå, säger Gustaf Centervall.

1 av 3 | Foto: Daniel Nilsson
Gustaf Centervall, präst och kyrkoherde i Trelleborgs församling.

Inte bara ett offer

Han menar att man genom fonden trots allt kan se något ljus i allt mörker som omgärdar tiden sedan den 10 augusti förra året. Och att det är viktigt att fokusera på Kim Wall och vem hon var, så att allt fokus inte riktas på den utpekade mördare Peter Madsen.

– Som jag tolkar världen så lever vi inte bara som individer utan i andra människors blick. Kim Wall får inte bara vara död och bara vara ett offer, vara någon som sågades itu, utan hon är också en individ och en person som hade ett budskap. Hon var en journalist och när hon kan inspirera och andra kan uträtta saker i hennes namn lever hon vidare genom det, och det är förbaskat viktigt. Hennes röst får inte tystna.

”Ett speciellt sätt att vara”

Han har själv blivit intervjuad av Kim Wall, med anledning av arbetet han som kyrkoherde genomförde i samband med flyktingkrisen 2015.

– Hon ville skriva något om hela situationen, vi satt där, i andra änden av bordet och pratade i två timmar, säger han och pekar på kortsidan av det stora träbordet som står i ett konferensrum i församlingshemmet i Trelleborg:

– Hon hade ett speciellt sätt att vara. Hon var väldigt inbjudande som person och det kändes att hon inte skulle misshandla vad man sa, utan faktiskt återge en korrekt. Sedan var hon intellektuellt lysande och väldigt charmig. Nu hoppas jag att någon annan fortsätter att skriva om det hon påbörjade.

Fotnot: Här kan du läsa mer om Kim Wall Memorial Foundation

Kim Wall – fallet som skakade världen 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM