Nazistdåden i Göteborg

Nazisterna frikänns från ett av bombdåden i Göteborg

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

23-åringen var chef för nazistiska NMR:s ”kampgrupp” och ägnade sig åt paramilitär träning i Ryssland.

Enligt tingsrätten låg han bakom de tre bombdåden i Göteborg – tillsammans med en 51-åring och en 20-åring som också har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

Nu frikänner hovrätten 23-åringen och 51-åringen för en av sprängningarna.

Tre tidsinställda bomber placerades på tre olika ställen i Göteborg.

Två av bomberna utlöstes och orsakade explosioner.

Den första exploderade vid Syndikalistiskt forums lokaler i Göteborg, den 11 november förra året.

Mindre än två månader senare, den 5 januari, exploderade det vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Då skadades en man som arbetade som städare där allvarligt, men han överlevde. Den tredje bomben, som aldrig detonerade, placerades vid ett flyktingboende i Torslanda.

Enligt tingsrätten var 23-åringen involverad i samtliga tre bombdåd och han dömdes till fängelse i 8,5 år. 51-åringen dömdes till fängelse i fem år för medhjälp till bombdådet i Frölunda och för bomben som aldrig detonerade vid flyktingboendet i Torslanda. 20-åringen dömdes för medhjälp vid bombförsöket i Torslanda.

23-åringen och 51-åringen åtalades också för försök till mord på grund av mannen som skadades allvarligt vid bombdådet i Västra Frölunda. Göteborgs tingsrätt valde dock att fria männen för denna brottsmisstanke.

Frikänns från bombdåd

Nu har hovrättsdomen kommit och 23-åringen och 51-åringen frikänns från inblandning i explosionen i Västra Frölunda då hovrätten anser att bevisningen inte är tillräcklig. Därför får inte heller mannen som skadades i explosionen något skadestånd.

Enligt hovrätten kan man inte utesluta att det varit andra personer än de åtalade som legat bakom explosionen i Frölunda och de tar bland annat upp att det finns vissa skillnader mellan bomberna. Dessutom menar hovrätten att det inte finns teknisk bevisning eller vittnesuppgifter som direkt knyter 23-åringen till butiken där han, enligt åklagaren, köpt bland annat äggklockor som användes vid bomben.

– Jag kan som jurist förstå den bevisvärdering som hovrätten har gjort och jag accepterar också den bevisvärderingen. Man kan väl säga att den åtalspunkten bedömde vi som svagast just för att vi saknade teknisk bevisning och det var ett så kallat indiciemål, säger åklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

Hovrätten dömer nu 23-åringen till fängelse i sex år och fem månader och 51-åringen döms till fängelse i två år och sex månader. 20-åringens straff skärps och han döms istället till fängelse i ett år och tio månader.

Hovrätten stärker alltså straffen för de brott som männen faktiskt nu döms för.

– Det är en viktig markering från hovrätten. De uttrycker sig i domskälen att det är fråga om attentat med politiska förtecken. När det gäller attentatet på Övre Husargatan är det en kränkning av personer med en viss politisk tillhörighet. När det gäller attentatet i Lilleby har det syftat till att kränka personer av rasistiska och främlingsfientliga skäl och att man därför dömer ut så kraftiga påföljder som man gör för det de faktiskt döms för. Det tycker jag är en mycket viktig och välkommen markering från hovrätten, säger Mats Ljungqvist.

Honrätten beskriver brottsligheten som mycket allvarlig och skriver såhär om 23-åringen:

”Det har varit fråga om brott som tveklöst inneburit ett medvetet direkt angrepp på en politisk samlingslokal samt på ett boende för flyktingar och brotten har inneburit en kränkning av personer med viss politisk tillhörighet respektive en kränkning av främlingsfientligt/rasistiskt slag”.

Kopplingar till NMR

Samtliga tre män har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen och dagen efter att bomben utlöstes utanför Syndikalisternas lokaler så deltog de i NMR:s demonstration i Stockholm. Då var både 23-åringen och 51-åringen flaggbärare.

Dessutom har 23-åringen och 20-åringen varit i St Petersburg för paramilitär träning, några månader innan bomberna utlöstes.

23-åringen har enligt förundersökningen berättat att han tidigare varit chef i Nordiska motståndsrörelsens ”kampgrupp” i Göteborg.

23-åringens bakgrund gör att det inte råder några tvivel om hans uppsåt med sprängningen vid Syndikalistiskt forum, enligt hovrättsdomen:

”Som tingsrätten funnit utgör nämligen (23-åringens) i vart fall tidigare engagemang i NMR samt hans paramilitära utbildning i Ryssland ett starkt stöd för att han inte varit främmande för att använda våld för politiska syften”, står det i domen.


51-åringen

Dömdes av tingsrätten till fängelse i fem år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse men han frikändes från mordförsök och synnerligen grov misshandel. 51-åringen dömdes också att tillsammans med 23-åringen betala 197 520 kronor skadestånd till den man som fick allvarliga skador vid en av explosionerna.

Nu sänker hovrätten straffet och 51-åringen döms till fängelse i två år och sex månader. Han frikänns från en av åtalspunkterna gällande medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och ska inte längre betala skadestånd till mannen som skadades i explosionen.

23-åringen

Dömdes av tingsrätten till fängelse i 8,5 år för allmänfarlig ödeläggelse, försök till allmänfarlig ödeläggelse och Vapenbrott men frikändes från mordförsök och synnerligen grov misshandel. 23-åringen dömdes också att tillsammans med 51-åringen betala 197 520 kronor skadestånd till den man som fick allvarliga skador vid en av explosionerna.

Nu sänker hovrätten hans straff och han döms istället till fängelse i sex år och fem månader. Också han frikänns från en av åtalspunkterna gällande allmänfarlig ödeläggelse i Frölunda och ska inte längre betala skadestånd till mannen som skadades i explosionen.

20-åringen

Dömdes av tingsrätten till fängelse i 1,5 år för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Nu skärper hovrätten hans straff och han döms istället till fängelse i ett år och tio månader.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Tingsrättsdomen: Nazister döms till fängelse för bombdåden i Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdåden i Göteborg

Brott

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Torslanda

Göteborg

Frölunda

Vapenbrott