Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Flest män får fotboja i Halmstad

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

29 av 32 åklagarkammare i Sverige har aldrig använt fotboja.

Och av de sju bojor som delats ut kommer fyra från Halmstad.

– Det kräver en engagerad brottsofferfunktion hos polisen, säger åklagare Ingela Svensson.

Sex män och en kvinna har fått ett utvidgat kontaktförbud med särskild elektronisk övervakning utfärdade mot sig sedan lagen infördes för sex år sedan.

Och det är i Halmstad som fyra av dessa beslut har fattats.

Enligt Halmstadåklagaren Ingela Svensson, som fattade det första beslutet i Sverige om en fotboja, så är polisens engagemang avgörande. Hon menar att det är viktigt att de har koll på när personer som dömts för att ha överträtt ett kontaktförbud försätts på fri fot.

– Vi har har en bra och väldigt engagerad brottsofferfunktion hos polisen som håller kontakt med brottsoffer, säger hon.

Viktigt med bevakning

Svensson menar att det just är bevakningen på personerna som begått trakasserier, våldshandlingar och överträdelser av kontaktförbud som är viktig.

– Jag uppfattar hos kollegor på andra kammare att de har haft svårt med just bevakningen och att de inte tänkt igenom när det skulle användas, säger hon och tillägger:

– Det kan vara olika stuk hos brottsofferfunktionen hos polisen. Av de vi har i Halland har vi flera som väldigt länge jobbat med brott i nära relationer och som har en särskild uppmärksamhet på det. I andra områden är man kanske mer inriktade på till exempel gängkriminalitet eller vittnesskydd.

”Lättare att gå i inkörda spår”

Också åklagare Andreas Bergman har fattat beslut om elektronisk övervakning. Han lyfter fram kunskapen – men också vanan av att fatta beslut kring fotbojor:

– Med alla ärenden som är sällan förekommande tänker jag att åklagare är precis som alla andra och att man känner sig obekväm med att testa något nytt som fotbojan, att det är lättare att gå i inkörda spår.

Också Ulf Haquinius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen i region Stockholm, som är de som samordnar användandet av fotbojor i landet, har reagerat på att Halmstad sticker ut.

– Det är ju region Väst och framförallt Halland som har väckt frågan. Det beror nog på att de som jobbar i den brottsofferverksamheten är väldigt drivna i den här frågan och att de verkar ha väldigt bra åklagarkontakter – medan det i övriga delen av landet händer det i stort sett ingenting, säger han.

Så stora är skillnaderna mellan länen

Klicka i kartorna för att läsa mer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

År 2017

År 2016

Publisert:

LÄS VIDARE

De fick elektronisk fotboja – efter upprepade brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Halmstad

Brott