Magnus mördades på sin 25-årsfest

Uppdaterad 2017-01-13 | Publicerad 2017-01-11

Bogg Magnus Andersson ordnade en stor fest i sitt hus i Idre för att fira sin 25-årsdag och att han blivit delägare i en restaurang.

Morgonen efter födelsedagsfesten hittades han ihjälslagen i sitt sovrum.

En man greps samma dag men friades i tingsrätten.

Nu har förundersökningen återupptagits.

Bogg Magnus Andersson var utbildad kock. Han flyttade från hemorten Mora till Idre direkt efter gymnasiet där han jobbade på Idre Fjäll. Efter flera års arbete lyckades han bli delägare i en restaurang. I maj 2016 ordnade han stor fest i sin villa som han köpt några månader tidigare. Både för att fira sin födelsedag och att han lyckats köpa in sig i restaurangen.

– Det var en stor dröm som hade gått i uppfyllelse. Och så hade han köpt ett hus. Han var jättenöjd och glad, säger hans vän och kollega, krögaren Calle Alvring.

Den 14 maj bjöd Magnus in vänner och bekanta på middag i sitt hus.

– Det var också en sen födelsedagsfest, han kunde inte fira mitt i säsongen, säger Calle Alvring.

Gästerna kom och gick under kvällen och efter midnatt var det inte många kvar.

Tidigt på morgonen kom en av de kvinnliga gästerna tillbaka till Magnus hem. Hon hade upptäckt att hennes husnycklar var borta och trodde att de ramlat ur hennes väska när hon var på festen. Entrédörren till huset var stängd men olåst.

Greps och friades

Klockan 06.01 den 15 maj 2016 larmades polisen till enplansvillan i östra Idre. En granne uppgav att en kvinna hittat en död person inne i huset. När patrullen kom till platsen hittade man överallt i huset spår efter festen som hållits på natten. I sovrummet låg Magnus svårt misshandlade kropp. Ett blodigt tygstycke var lindat runt hans huvud. Överallt i rummet fanns blodspår.

I huset fanns överdelen till en golvlampa. Lampfoten saknades. Senare misstänkte polisens tekniker att lampfoten kan ha använts som tillhygge vid dödsmisshandeln.

Samma dag greps en man i 30-årsåldern, en bekant till Bogg Magnus Andersson. Mannen, vars blod hittades under offrets naglar, nekade till brott och hävdade att han inte varit den sista som varit i huset med offret. Enligt mannen hade en okänd person, iklädd mörka kläder och keps, kommit till Magnus hem.

Åklagaren hade bland bevisen utskriften av ett inspelat samtal där en man, enligt åklagaren, säger till Magnus att han kommer att döda honom.

Samtalet spelades in av offrets mobil en kort tid före mordet. Åklagaren hävdade att det var den misstänkte mannen röst och att han dödshotade Magnus. Denne medgav att det var hans röst som hördes men hävdade att det inte gick att höra ordentligt vad som sades i samtalet.

Tingsrätten friade mannen från misstankarna med motiveringen att det inte var ställt utom rimlig tvivel att han begått gärningen.

–Tingsrätten har gjort en korrekt bedömning att bevisningen inte är tillräcklig. Min klient har från början berättat att det kom ytterligare en person till huset, en för honom okänd person. Och det här är något som man från polisens och åklagarens sida inte brytt sig om att utreda, säger den friade mannens advokat Catharina Wikner.

Förundersökningen återupptas

Den friande domen har nu överklagats av både offrets anhöriga och åklagaren. I förra veckan fick Svea hovrätt handlingar där vice chefsåklagare Gun-Britt Ström meddelar att polisens förundersökning om mordet återupptagits. I sin skrivelse till hovrätten flaggar hon för att hon kommer att lämna in nya bevis och att nya förhör kommer att genomföras.

– Tingsrätten har inte prövat väsentliga delar, bland annat tidpunkten när den misstänkte senast sågs på brottsplatsen, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Vännen Calle Alvring säger att det som hänt fortfarande känns overkligt.

– Magnus var en snäll, förlåtande och omtänksam person. För mig var han nästan som en lillebror. Vi hade jobbat ihop sedan 2013 och sedan köpte han in sig i mitt företag. Det är fortfarande ofattbart det som hänt.

Följ ämnen i artikeln