Dubbelmördare har hittat kärleken – innanför murarna

Mördade förra flickvännen under en permission

KRIM

Två gånger har han mördat och dömts till livstids fängelse.

Innanför murarna har Juha Ruotsalainen nu hittat kärleken – i fängelsesköterskan.

I dagarna beviljade förvaltningsrätten paret besökstillstånd.

1 av 2
Juha Ruotsalainen har två gånger dömts till livstids fängelse för mord. Nu har han hittat kärleken.

Juha Ruotsalainen var 24 år gammal när han i augusti 1996 skar halsen av en kraftigt berusad och försvarslös man på torget i Storfors i Värmland. Han dömdes till livstids fängelse.

Efter att ha avtjänat 13 år i fängelse tidsbestämde Örebro tingsrätt i april 2009 hans straff till 22 års fängelse, vilket betydde att han skulle släppas fri ett år senare, efter att då ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Mördade flickvän

Men i juni 2009, en månad efter att han fått sitt straff tidsbestämt, hade Juha Ruotsalainen permission och besökte sin flickvän Johanna Puolusmäki – som han träffat på en permission ett par år tidigare – i hennes lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Ett bråk urartade, och Juha Ruotsalainen knivhögg Johanna Puolusmäki, 33, till döds med en kökskniv. Han greps, och dömdes i november 2009 för andra gången till livstids fängelse för mord. Det gör honom unik i svensk rättshistoria.

Juha Ruotsalainen var bakom lås och bom igen. Men det hindrade inte honom från att finna kärlek.

På anstalten träffade han en sjuksköterska, som hade hand om hans medicinering. De inledde en kärleksrelation, som nu pågått i flera år.

Hög risk för återfall

Efter att kvinnan, som är i 50-årsåldern, slutat sin anställning på anstalten ansökte paret om besökstillstånd. Men Kriminalvården avslog ansökan, risken för att Ruotsalainen skulle återfalla i brott och missköta sig bedömdes som för hög. Man ansåg att besök av kvinnan kunde äventyra säkerheten på anstalten.

Men Juha Ruotsalainen överklagade beslutet – och nu har han fått rätt att träffa sin flickvän, som han förlovat sig med.

I överklagandet skriver han att han ”inte utövat våld mot kvinnor sedan 2009”, då han alltså högg ihjäl sin flickvän.

”Gör varandra gott”

Kvinnan, som också förhörts under förhandlingen i förvaltningsrätten, säger i rätten att de ”är två personer som gör varandra gott och att hon vill bygga en framtid med honom”.

Och förvaltningsrätten har nu alltså beviljat besökstillstånd. De skriver i domen att ”den som är intagen på anstalt har möjlighet att få besök av nära och anhöriga.” Skälen som talar mot tillstånd, skriver rätten, är inte tillräckligt starka.

Aftonbladet har varit i kontakt med Juha Ruotsalainens fästmö.

– Jag vill inte kommentera det här alls, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM