SVT:s Fallet Kevin: Det finns inget erkännande

Christian, 7 och Robin, 5 erkände aldrig att de dödade 4-åriga Kevin. Det är slutsatsen i SVT:s dokumentär.

– Det känns som att vi var en svag familj och därför tog de oss, säger Weine pappa till Christian och Robin.

Det är snart 19 år sedan, 1986, mordet på Kevin ansågs vara uppklarat och polisen i Arvika stod som hjältar efter att snabbt ha löst ett svårt mord genom att två små barn erkände att de dödat 4-åringen. Men i tre delar har SVT i dokumentären ”Fallet Kevin” visat en annan sanning. Och slutsatsen är:

Det fanns aldrig något erkännande.

Förhörs i 4,5 timmar

De båda bröderna förhörs många och långa gånger. Utan föräldrar eller målsägandebiträden. Sista förhöret med Christian, som då var 7 år, pågår i 4,5 timmar, men enligt SVT:s dokumentär Fallet Kevin lyckas polisen aldrig säga att han dödade Kevin. Senare samma kväll pratar polisen Rolf Sandberg, som leder polisutredningen av mordet på Kevin, med Robin. Ett förhör som inte spelas in.

Sandberg skriver själv ett kort referat av förhöret där han hävdar att Robin berättade att Christian kvävde Kevin med en pinne och att bröderna sen släpade kroppen till lastpallen där Kevin hittades.

Dagen efter får Robin samma fråga, i ett förhör som inte heller bandas, och enligt dokumentären verkar inte Robin förstå frågan. Men enligt dokumentären svarar Robin till sist ja på frågan om Christian pressade en pinne mot Kevins hals.

Christian förhörs aldrig mer och får inte svara på anklagelserna.

”Han orkar ju inget mer...”

När polismannen Anders Forsman i dag tittar på det flera timmar långa förhöret han höll med Christian skakar han på huvudet.

– I dag hade det här brutits direkt. Han orkar ju inget mer, det är ju uppenbart. Det är helt fel att göra så, så hade det inte gjorts i dag. Det han säger och svarar där kan det inte finnas nåt värde i, säger Anders Forsman i dokumentären.

Christian och Robin gråter när de får se polisförhören av sig själva som små barn. Familjen är chockad och kramar om varandra i tv-soffan.

– Jag har aldrig förstått att det var så här de betedde sig, säger mamma Eva i dokumentären.

Christian säger att han inte tror att folk förstår allvaret i vad de har gått igenom och vad de blev anklagade för. De förstår förstås att det var nåt hemskt, men ingen kommer att förstå hur vi har mått och hur hemskt det har varit.

– Jag vet inte vad jag ska säga, säger Robin i dokumentären efter att ha tittat på förhören.

– Jag har alltid vetat att det varit nåt skumt på det här. De vet ju att de inte har något att sätta dit oss för och ändå gör de det, säger han i dokumentären.

Aftonbladet söker polisen Rolf Sandberg för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE