Döms för hot mot journalister på Aftonbladet

Aftonbladets Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald
Aftonbladets Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald

Den 55-åriga kvinnan hotade två journalister på Aftonbladet.

Hon skrev att hon ville skära sönder deras underliv, döda dem, halshugga dem.

I dag dömdes hon för olaga hot av Stockholms tingsrätt.

Det var i slutet på augusti förra året som två medarbetare på Aftonbladet, kolumnisten Lisa Bjurwald och reportern Lisa Röstlund, mottog flera mejl från en och samma mejladress.

Mejlen innehöll hot – både hot om sexuellt våld och mordhot. Så här stod det i några av dem:

”Hade gärna skurit sönder dig så du inte avlat horungar.”

Ska bli underbart att se er jävla lenininstluder halshuggas.”

Vi ska döda er, vår tid kommer!”

Mejlen, som var anonyma, polisanmäldes, och kunde spåras till en 55-årig kvinna i norra Sverige. I förhören erkände kvinnan att det var hon som skickat mejlen.

Men hon förnekade brott.

– Jag tycker att det är min rättighet att skriva så, även om man kan tycka att det är fult gjort att formulera sig som jag gjorde, sa hon.

Hot mot journalister vanligt

En undersökning som gjordes av Journalistförbundet förra året visar att 30 procent av landets journalister utsatts för hot. Mest utsatta var ledarskribenter (85 procent) och kolumnister (54 procent).

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén ser allvarligt på hoten som riktas mot tidningens anställda.

– Den här skiten som mina medarbetare, andra som jobbar i mediebranschen och jag själv tvingas utstå, är helt oacceptabel. Rädda journalister är dåliga journalister och ingen är betjänt av dåliga journalister, säger hon.

Kom inte till rättegången

Till rättegången i början på maj kom den åtalade kvinnan inte. Men rättegången genomfördes ändå, de två Aftonbladetjournalisterna fick berätta om hur de kände när de fick mejlen.

– Som reporter bär man på en fördämning av hat och hot som riktats mot en. Och när det blir så här explicit… Jag blir rädd att någon ska göra slag i saken, säger Lisa Röstlund.

Åklagare Katarina Bergström yrkade under rättegången på fängelsestraff.

– Att hota journalister är ett hot mot demokratin. Avsändaren använder ett kraftigt våldskapital. Det är oklart vem som ligger bakom. Det är uppsåt. Avsändaren vet hur det skulle uppfattas, sa hon under sin slutplädering i rätten.

”Hot mot demokratin”

I dag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom.

Den 55-åriga kvinnan döms för olaga hot till villkorligt och dagsböter.

Tingsrätten skriver i domen att det är ”uppenbart” att journalisterna ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet” och att den 55-åriga kvinnan förstod detta när hon skickade mejlen.

”Att hota journalister är dessutom ett hot mot demokratin,” står det i domen.

Tingsrätten menar att brottet har ett straffvärde på en månads fängelse, men eftersom kvinnan inte tidigare gjort sig skyldig till något allvarligt brott, och det inte finns anledning att tro att hon fortsätter begå brott, stannar straffet vid villkorlig dom och böter.

– Det är en viktig signal att det här inte är så lättvindigt som det upplevs för dem som skickar den här typen av mejl till journalister, säger Lisa Röstlund om domen.

– Det här är en viktig dom. Domstolens markering att det här utgör ett hot mot demokratin är mycket bra, säger Sofia Olsson Olsén.

LÄS MER:

Aftonbladet inifrån: ”Mejlen dryper av hat och hot”

Publisert:

LÄS VIDARE