Titta på bilderna – hjälp polisen hitta pedofiler

Av: Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Europol lägger ut detaljer från filmer där barn och unga utsätts för sexuella övergrepp.

För första gången gör man på det här viset – för att få hjälp att ringa in var bilderna är tagna och hitta pedofilerna.

Det finns misstankar om att några filmer är inspelade i Sverige.

1 av 27
Bild tagen från ett fönster. Polisen efterlyser hjälp om någon känner igen byggnaderna eller vet något om husdesignen.

Europol ber allmänheten om hjälp för att kunna avslöja var filmer som visar övergrepp på barn har spelats in. Det handlar om filmer som polisen utreder, i många fall finns misstankar om brutala sexuella övergrepp mot små barn.

I de fall där bilder nu görs offentliga har polisens utredare kommit till vägs ände.

– Alla utredare på europeisk nivå har jobbat med bilderna, men inte klarat av att finna svar på var de är från. Det är därför vi lägger ut dem. Och vi har redan fått 3 000 tips, säger Claire Georgis, Europols talesperson till norska VG.

Kan vara filmat i Sverige

Några av bilderna misstänks vara filmade i ett nordisk land. På en bild syns bland annat platspåsar, som ser ut att komma från butikerna Jula och Rema 1000. Butiker som finns både i Sverige och Norge.

En annan bild som finns på Europols sida skulle kunna vara från ett svenskt eller norskt villakvarter.

Från ett villakvarter

Stillbilden är från en misstänkt övergreppsfilm. Man ser ut genom ett fönster, därute är det ett vinterlandskap och lite längre bort syns andra grannhus.

På hemsidan skriver Europol:

”Vet du var det här är? Känner du igen byggnaderna i bakgrunden? Kontakta Europol”.

– Det är första gången vi ber om hjälp från allmänheten när det gäller övergrepp mot barn. Vi har tidigare bett om hjälp när det gäller rymlingar, ett lyckat projekt där vi kunde gripa tre som var på rymmen. Eftersom det fungerade så bra, ville vi pröva efterlysningar inom ett annat område, säger Georgis till VG.

– Vi uppmanar alla att titta på sidan regelbundet. Det tar två minuter för att se om du känner igen något objekt på bilderna.

”Vi vill rädda barnen”

Claire Georgis, Europols talesperson, säger till norska VG att det alltid är en risk med att lägga ut bilder, till exempel kan det ge misstänkta gärningsmän information om vad polisen vet och vad de utreder.

– Men vi vill rädda de här offren. Vi vet att som oftast när vi hittar ett offer så hittar vi flera andra som också blivit utsatta av samma person. Jag har sett några av filmerna – och tro mig – jag hoppas vi kan rädda de här barnen.

Här är Europols hemsida med bilderna som man behöver hjälp att ringa in var de är tagna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN