Misstänkte dubbelmördaren: ”Jag minns inte”

KRIM

Två dagar före julafton hittades den 71-åriga kvinnan och 62-årige mannen skadade i ett hus utanför Hudiksvall.

Deras liv stod inte att rädda.

En 20-årig man, som misstänks lida av en allvarlig psykisk störning, greps dagen därpå.

Enligt vittnen har han sagt att han skulle ”göra något dumt.”

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson

Klockan var 22.18 på torsdagskvällen den 22 december när paret ringde 112.

– Kvinnan säger något och sen tar mannen över telefonen och så börjar han prata. Han säger att ”det är en man här som säger sig ha tappat minnet”, eller något åt det hållet, har åklagaren berättat.

Därefter hördes skrik.

– Sedan hörs det hur en person går till angrepp. Man hör kvinnan skrika och även ljud från mannen. Efter ett tag blir det tyst.

Gärningsmannen försvunnen

Polisen anlände till huset runt 12-13 minuter efter samtalet, strax efter 22.30 på kvällen. Mannen och kvinnan visade då fortfarande livstecken, men båda avled senare av skadorna.

När polisen kom fram var gärningsmannen försvunnen. Polisen tror att han befann sig i skogen hela natten. Morgonen efter greps den nu misstänkte 20-åringen på sjukhuset då han sökte vård för knivskador i handen. Skador som han hävdar att han fått när han blev rånad.

Polisen jobbar med att kartlägga den misstänkte mannens rörelser kvällen för mordet. Klart är att han tidigare samma kväll var på bio i Hudiksvall . Han såg ”Rogue One: A Star Wars Story”.

Tidigare psykiska problem

Därefter hoppade mannen på en buss i Hudiksvall för att åka norrut, enligt åklagaren. Han ska ha klivit av i närheten av mordplatsen och därefter fått skjuts av en taxibil sista biten. Sedan ska han ha dödat mannen och kvinnan i huset i Råbo, enligt åklagaren.

Försvaret hävdar dock att 20-åringen aldrig lämnade staden under kvällen eftersom han missade bussen.

Tidigt beslutades att den misstänkte mannen skulle genomgå en så kallad §7-utredning, en mindre utredning. Han har tidigare vårdats inom psykiatrin, och var i augusti inlagd i runt en vecka.

Nu har den psykiatriska utredningen slutförts.

Enligt den kan en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som undersökningstillfället misstänkas. Därför, menar rättsmedicinalverket, finns skäl för en stor rättspsykiatrisk undersökning.

”Inget minne”

Av utredningen framgår att 20-åringen säger att han inte har något minne av att ha varit inblandad i dubbelmordet. Inte heller var han vid tiden för morden påverkad av någonting, säger han.

Det framgår också att det finns vittnen som berättat att 20-åringen sagt till dem att han skulle ”göra något dumt och något som skulle göra att han antingen skulle dö eller hamna hos polisen samt att de skulle få läsa om det i tidningen.”

Men 20-åringen säger sig inte ha något minne av att ha sagt detta till vittnena.