Sexualsadist döms till fängelse – efter grova övergrepp

”Bara sett liknande skador på döda kroppar”

KRIM

Parkeringsvakterna anade oråd när de såg en ung kvinna med ett spädbarn i famnen springa utan ytterkläder i januarikylan.

Hon hoppade in i deras bil och skrek: ”Kör, kör, han är farlig!”

Det hon sedan berättade för polisen ledde till en 73 sidor lång dom mot hennes pojkvän.

När han begick de brotten var han villkorligt frigiven från ett tidigare sjuårigt fängelsestraff – då han bland annat dömts för att ha bundit fast en kvinna och skurit sönder hennes underliv med rakblad, innan han våldtog henne.

Kvinnans sambo, som är i 30-årsåldern, dömdes i förra veckan till 4,5 års fängelse samt att betala skadestånd på 310 000 kronor till henne.

Det var en eftermiddag i januari i år som två parkeringsvakter såg den unga kvinnan på en gata i Uppsalaområdet. Varken hon eller bebisen hade några ytterkläder, trots att det var mitt i vintern. Kvinnan sprang.

”Aldrig sett någon så blåslagen förut”

Parkeringsvakterna stannade och körde sedan kvinnan till polisstationen, där det gjordes en anmälan.

Kriminalinspektören som tog emot den unga kvinnan reagerade mycket kraftigt känslomässigt på hennes skador. Under rättegången sa hon att hon ”inte sett skador av samma omfattning som på XX annat än på döda kroppar”. Kriminalinspektörens chef utryckte att han ”aldrig sett någon så blåslagen förut”.

Kvinnan och parets spädbarn fördes till ett skyddat boende. Polisen åkte genast ut till deras bostad och letade efter mannen, bland annat med hundpatrull, men han var spårlöst försvunnen.

Mannen efterlystes av polisen och fem dagar senare överlämnade han sig själv.

Mannen döms för att bland annat ha misshandlat kvinnan med ett bälte och dess metallspänne när hon låg i soffan och ammade spädbarnet.

Kvinnan berättade att han vid ett annat tillfälle hållit fast henne, särat hennes ben och slagit henne med bältet och metallspännet mot ben och underliv.

Mannen: Vi hade en överenskommelse

Dagarna innan hon flydde från deras gemensamma lägenhet hade han först lagt ett bälte runt hennes hals, för att sedan dra henne bakåt och hänga upp henne i en träningsstång i en dörröppning, så hon hängt fritt med benen, samtidigt som han uttalat att ”du var så ledsen att du hängde dig själv”, skriver åklagaren i sitt yrkande. Kvinnan tappade medvetandet och ramlade ner på golvet.

Mannen medgav några enstaka örfilar och slag med bältet men hävdade att paret haft en överenskommelse om att han skulle ha total kontroll över henne.

Gällande hängningen i dörrposten hävdade han att det var en sexlek, en variant av strypsex.

Han nekade även till våldtäktsanklagelserna och menade att även detta var en lek, ”rape play” och att han inte uppfattat att det skedde mot kvinnans vilja.

Misshandel under graviditeten

Tingsrättens dom mot mannen är 73 sidor lång. Han dömdes för våldtäkt, två fall av grov misshandel, grov kvinnofridskränkning (flera punkter) samt dopningsbrott. Rätten skriver att kvinnan lämnat en utförlig, logisk och levande berättelse.

”Under förhöret har hon gjort olika uttalanden som framstår som mycket typiska för en person som har normaliserats i sin syn på våld som hon utsatts för i relationen, så som hur hon för att rättfärdiga NN:s (mannens namn, red.anm) våld återkommande uttryckt det som att hon ’såklart’ gjort fel som t. ex. inte haft maten klar eller backat in i en sten med bilen”, skriver rätten i domen.

Dagarna innan kvinnan flydde hotade han att slå spädbarnet med bältet och döda kvinnan om han råkar få veta att hon tidigare ”varit med invandrare”.

Kvinnan bestämde sig för att fly när mannen började rikta hot mot parets gemensamma barn samt hennes föräldrar, enligt domen. Samma dag, på morgonen, hade han återigen slagit henne med ett bälte, mot ryggen och under fötterna, enligt domen.

”NN har slagit så hårt att märken av bältets sömmar avtecknat sig tydligt i huden på XX:s kropp.”

Tidigare dömd för sadistiskt sexuellt våld

Under tiden mannen begick de nya brotten var han villkorligt frigiven från ett tidigare fängelsestraff. 2009 dömdes han i en tingsrätt i södra Sverige till fem års fängelse för en rad bestialiska övergrepp mot en kvinna han då hade en relation med.

Hovrätten skärpte straffet till sju års fängelse. Brotten han då dömdes för var bland annat våldtäkter och grova våldtäkter mot den dåvarande flickvännen.

Även henne hade han slagit med en livrem. Han dömdes även för att ha skurit henne i underlivet med ett rakblad innan han våldtog henne. Kvinnan var då bunden till händer och fötter och han hade även bundit för hennes ögon. Vid ett annat tillfälle hade han, efter att först misshandlat henne, bränt hennes ena bröstvårta med en tändare, enligt åklagarens gärningsbeskrivning. Därefter hade han skrubbat den brännskadade bröstvårtan med en badborste.

Han dömdes även för andra övergrepp som är mycket förnedrande.

ARTIKELN HANDLAR OM