Två misstänkta för gruppvåldtäkt på Cinderella frias av hovrätten

Av: Eric Tagesson, Linus Lindahl

Publicerad:
Uppdaterad:

I tingsrätten dömdes de tre männen i 30-årsåldern till fyra års fängelse vardera för att ha gruppvåldtagit en ung kvinna.

I dag friades två av männen av hovrätten.

Den tredje döms för våldtäkt.

– Efter allt lidande jag gått igenom är det här ett slag i ansiktet, säger kvinnan.

Enligt åtalet lurade de tre männen i februari 2015 ner den unga kvinnan till deras hytt på Ålandsfärjan Cinderella. Sedan turades de om att våldta henne. Mot sitt nekande dömdes de tre männen i tingsrätten till fängelse för grov våldtäkt i 4 år, 4 år samt 4 år och 4 månader.

De tre männen, alla i 30-årsåldern, har konsekvent nekat till brott.

– Det var en fylleotrohet, absolut inget tvång. Det var en grabbgrej med alkohol inblandat, sa en av dem i förhören.

De tre männen medgav alla att de haft sex med kvinnan, men sa att det var frivilligt.

"Uppvisade skador"

Men tingsrätten menade att målsäganden lämnat en berättelse som, bland annat, får stöd av det rättsintyg som utfärdades kort efter händelsen, då kvinnan sökte vård. Hon uppvisade då flera skador.

Tingsrätten konstaterade också att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

De tre männen överklagade domen till Hovrätten. Och i dag meddelade de sin dom:

Två av männen frias helt från anklagelserna. Den tredje av dem döms för våldtäkt till fängelse i 2 år och 4 månader.

De två frias eftersom rätten inte anser att det är ställt utom rimligt tvivel att de haft sex med målsäganden "genom att otillbörligt utnyttja att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation."

Den tredje mannen döms för att med våld ha tvingat kvinnan till sex.

"Han har också genomfört de sexuella handlingarna genom att otillbörligt utnyttja att målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation," skriver rätten. 

"Otillbörligt utnyttjat"

I ett pressmeddelande skriver rätten:

"Hovrätten har funnit att målsäganden är trovärdig. Hon har kunnat lämna klara uppgifter om att en av de tilltalade använt våld mot henne. Hennes uppgifter i den delen, som också bekräftas av bland annat ett rättsintyg i målet, är därför tillräckliga för att döma en av männen för våldtäkt."

"I övrigt anser hovrätten att det inte är i tillräcklig grad klarlagt vad som faktiskt har inträffat den aktuella natten och att de övriga tilltalade då har gjort och insett det som påstås i åtalet. Två av männen frikänns därför."

Två av ledamöterna i rätten ville döma samtliga åtalade för grov våldtäkt. De menar att kvinnan på grund av berusning och "situationen i hytten" befann sig i en särskilt utsatt situation, och att männen utnyttjade denna.

– Efter allt lidande jag gått igenom är det här ett slag i ansiktet och en sån fruktansvärd kränkning av domstolen, säger kvinnan.

– Jag hade aldrig klarat gå igenom detta utan min advokat och så kommer den här fruktansvärda domen.

"Tron på rättsväsendet har försvunnit"

Kvinnans målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz är kritisk.

– Efter tingsrättens fällande dom mot de tre tilltalade fick min klient en kort stund av upprättelse och fick bekräftat av rättsväsendet att en våldtäkt aldrig är offrets fel. I dag har tron på domstolarna och rättsväsendet försvunnit, säger hon.

– Om bevisningen i det här målet inte räcker för att döma de tre tilltalade undrar man vad mer som krävs för en fällande dom i en grov våldtäkt där flera gärningsmän deltar. Beviskraven i våldtäktsmål är enligt min åsikt betydligt högre än i andra brottmål. Domstolarnas bevisvärdering är rena lotteriet – det visar det här målet med all tydlighet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN