Man åtalas för mord på sin hustru

KRIM

Flerbarnsmamman hittades död i skog

1 av 5 | Foto: POLISEN
Strax före mordet fotograferade maken kvinnan i närheten av mordplatsen.

Den 45-åriga flerbarnsmamman gick på skogspromenad med sin make.

Dagen efter hittades hon liggande död vid en stig.

Strax före mordet fotograferade hennes make henne i närheten av mordplatsen.

Det var den 29 mars som polisen fick larm om en död kvinna i byn Silverdalen, Hultsfreds kommun.

Två bybor som var ute på en promenad fann kvinnan liggande på mage på en skogsstig.

– Jag ropade ”Hallå! Hallå!” för att se om det var något liv i henne. Men hon var helt stilla, har ögonvittnet tidigare sagt till Aftonbladet.

Nekar till brott

Den döda kvinnan visade sig vara en 45-årig flerbarnsmamma boende i byn som hade anmälts försvunnen dagen innan.

Hennes make greps misstänkt för mordet och har sedan dess suttit häktad.

I dag åtalades han.

Enligt åtalet mördade han sin hustru genom att två gånger hugga och skära henne i halsen.

Den 54-årige maken medger att han varit på platsen när hustrun dog men förnekar brott. Utredningen visar dock att han gett olika versioner av vad som har hänt i skogsområdet vid tiden för mordet.

Fotades strax innan mordet

En av hans senaste versioner är att hustrun plötsligt drog fram en kniv när de var ute på en skogspromenad den 28 mars, dagen innan hon hittades mördad.

Han visar i en av polisens rekonstruktionsfilmer hur han försökte ta kniven ur hustruns hand och när de började brottas om kniven skars hon i halsen.

Maken säger att han sedan försökte skaka liv i hustrun men att hon var död.

I mannens mobilkamera har polisen funnit foton av både den åtalade mannen och hans döda hustru, tagna vad man tror strax innan kvinnan mördades. Kvinnan sitter på en sten vid ett träd. Mannen småler in i kamerna.

– Bilderna är tagna av dem uppe i skogsområdet i anslutning till den platsen där kvinnan sedan hittas, säger kammaråklagare Jeanette Boye.

Svartsjuk och kontrollerande

Mannen åtalas även för att ha knivhotat sin hustru vid ett tidigare tillfälle och hotat att döda henne.

– Före mordet har maken under en längre period haft en kraftig oro för att hans hustru skulle träffa andra män och därför kontrollerat var hon varit och vilka hon haft kontakt med. Han ska också vid upprepade tillfällen ha anklagat henne för att ha utomäktenskapliga relationer. Under utredningen har vi inte funnit några belägg för att hustrun haft sådana relationer, säger kammaråklagare Jeanette Boye.

Flera av parets barn och andra anhöriga kommer att vittna om den 54-årige mannens beteende före mordet. Han ska ha uppträtt kontrollerande mot sin hustru, trott att han var förföljd av andra män och trott att hustrun var otrogen – något som visat sig inte stämma.

Den 54-årige mannen har genomgått en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att det finns skäl att misstänka att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Han advokat Peter Frisén säger om sin klients mående:

– Han förnekar ju brott, hans hustru är död och han har inte fått träffa sina barn på ett halvår, så han mår fruktansvärt dåligt.

Huvudförhandling i målet kommer att äga rum vid Kalmar tingsrätt med start i slutet oktober 2016. Rättegången beräknas pågå under minst nio dagar.

Åklagaren yrkar på att mannen efter avtjänat straff ska utvisas till Syrien.

 PLUS:  De föll offer för män

ARTIKELN HANDLAR OM