Misstänktes för mord – 17-årig flicka släppt

KRIM

49-åring hittades död i brinnande bil i Norrköping

1 av 3

I dag hölls häktningsförhandlingar mot den 17-åriga flicka och de två män som misstänks för mordet på en man i Norrköping.

Offret hittades död i en brinnande bil i juni.

– Enligt min bedömning är bevisläget gott, säger Anders Selevik vid Norrköpingspolisen.

Den 17-åriga flickan släpptes på fri fot medan de två männen häktades.

Klockan 10 på fredagen inleddes häktningsförhandlingarna i Norrköpings polishus mot de tre personer som misstänks ha mördat en 49-årig man.

Offret hittades död i en brinnande minibuss den 22 juni i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping.

”Bevisläget gott”

Polisen utredningsarbete pågick i över två månader innan tre personer kunde gripas i början av veckan.

De misstänkta är en 45-årig man, en 25-årig man och en flicka som är 17 år gammal. Alla tre hade begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Enligt min bedömning är bevisläget gott, säger Anders Selevik, utredare vid polisen i Norrköping.

Strax efter klockan 11 kom beskedet att 45-åringen häktas misstänkt för mordet. Förhandlingarna mot den 17-åriga flickan drog ut på tiden.

Flickan släppt på fri fot

Strax efter klockan 12 meddelade rätten att den 17-åriga flickan släpps på fri fot, enligt SVT Öst. Hon släpptes eftersom tingsrätten inte fann tillräckliga skäl för häktning.

Misstankarna kvarstår mot henne, men numera misstänks hon för medhjälp till mord.

– Jag har yppandeförbud och svarar därför inte på fler frågor, skriver hennes advokat Bengt Lejefors i ett sms till Aftonbladet.

Även 25-åringen häktades. Tingsrätten ändrade dock rubriceringen även mot honom och han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

– Tingsrätten ändrade rubriceringen från mord till medhjälp till mord. I övrigt har jag yppande förbud och kan inte säga något, säger Mikael Abrahamsson.

Vad som hände den där kvällen i juni vill polisen inte kommentera. Totalt har man hållit närmare 300 förhör.

Var mannen död när det började brinna?

– Vi har inte velat gå ut med så mycket information kring det, säger Selevik.

I samband med att mannen hittades död genomförde polisens tekniker en teknisk undersökning och en rättsläkare undersökte kroppen.

Tidigt fattade polisen misstanke om att mannen mördats.

Anhölls i veckan

Men det var framfört allt offrets kontakter med de tre nu misstänkta innan han dog som fångade polisens intresse. Efter ytterligare kartläggning och utredningsarbete kunde polisen fatta konkreta brottsmisstankar och åklagare beslutade att anhålla de tre personerna, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten som kom tidigare i veckan.

Offret var hemmahörande i Norrköping, vilket även de två misstänkta männen är. Den 17-åriga flickan är även hon från trakten.

”Gjorde konkreta iakttagelser”

Under en presskonferens strax efter mordet sa spaningsledare Thomas Månsson att det fanns omständigheter som tydde på brott.

– Polismän som var på plats har gjort konkreta iakttagelser som tyder på att det är ett mord. Sedan kan vi inte gå in på vad det är, sa han då till Aftonbladet.

Nu kommer polisens utredning att fortgå.

– Det är ett mycket intensivt arbete som kvarstår av förundersökningen. Tekniska undersökningar som kommer att göras och sedan inväntar vi analyser, säger Anna Hjorth, kammaråklagare i Norrköping.

Åtal mot den 45-årige mannen ska väckas senast 23 september och mot den 25-årige mannen 9 september.

– Men det kvarstår mycket utredningsåtgärder med förhör med både de misstänkta och vittnen, därför kommer det mest troligt inte bli att åtals väcks då, säger Anna Hjorth.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs det felaktigt att 17-åringen häktats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott