Nerijus Bilevicius, 35, döms för mordet på Lisa Holm

35-årige Nerijus Bilevicius dödade Lisa Holm och skändade hennes kropp.

Mot sitt nekande dömdes han i dag till lagens strängaste straff – livstids fängelse.

Tillsammans med sin bror och hustru har den litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius i flera år varit i Sverige som gästarbetare på gården i Blomberg.

Hans arbetsgivare på gården beskriver honom som "en skötsam och vänlig man som var duktig på sitt jobb."

Spårlöst försvunnen

17-åriga Lisa Holm försvann söndagen den 7 juni efter att hon slutat sitt sommarjobb på kaféet i Blomberg för dagen. Hon skickade ett sms till sin pappa om att hon skulle åka hem.

Men hon kom aldrig hem. När pappan åkte för att leta efter henne fann han hennes moped, med nycklarna i tändningslåset, vid kaféet – men dottern var spårlöst borta.

Lisa Holm anmäldes försvunnen och ett gigantiskt sökpådrag inleddes. Förutom stora polisresurser deltog ett tusental personer från Missing People i sökinsatsen.

Och man hittade spår. Ett örhänge, ett mobilskal, hennes kontokort – saker som till syns låg utspridda på helt olika platser.

Hittade mopedhjälm

På fredagseftermiddagen den 12 juni letade en grupp från Missing People kring Martorps gård, inte långt från kaféet.

Då dyker en man upp som talar "knagglig engelska", enligt förundersökningen, och säger att området redan genomsökts av militären. Enligt en gruppledare från Missing People sa mannen att det var "slöseri" att leta vidare där. Han ska också ha frågat om de hört något nytt om sökandet.

Men gruppledaren från Missing people struntade i mannens påstående – och hittade strax därpå Lisa Holms mopedhjälm i en rishög.

Polisen tillkallades, och området genomsöktes noggrant, samtidigt som Nerijus Bilevicius och hans familj hämtades till förhör efter att de pekats ut som de som talat med Missing People.

Hittades i arbetsbod

Kort därpå gjordes den fruktansvärda upptäckten. I ett klädskåp i en arbetsbod låg Lisa Holms döda kropp.

Nerijus Bilevicius anhölls och häktades för mordet på Lisa Holm. Även hans hustru och bror satt en kortare tid häktade, men båda har nu helt avförts från utredningen.

Åklagare Lars-Göran Wennerholm yrkade i sin slutplädering i tingsrätten på livstids fängelse och utvisning för mordet på Lisa Holm.

Åklagaren menar att det av allt att döma föreligger ett sexuellt motiv och att gärningen inte kan dömas på annat sätt än mord.

– Jag vågar påstå att avsikten hela tiden har varit att döda sitt offer. Han vet att Lisa skulle kunna peka ut honom. Det är ingen våldtäkt som gått fel, utan avsikten är att övermanna henne, hänga henne, tejpa henne och av detta få njutning och tillfredsställelse, sa åklagaren under den sista rättegångsdagen i Skaraborgs tingsrätt.

– Det är oerhört rått och brutalt.

Kommer överklaga

Försvarsadvokat Inger Rönnbäck har redan tidigare sagt att om hennes klient fälls kommer de att överklaga domen till hovrätten.

Advokaten sa under rättegången att en annan gärningsman än Nerijus Bilevicius inte kunde uteslutas.

Nerijus Bilevicius har konsekvent nekat till att ha träffat Lisa Holm. Hur hans dna har hamnat på hennes kläder har han inte kunnat förklara.

I dag dömdes 35-åringen till livstids fängelse och utvisning för mordet. Han ska också betala skadestånd till Lisa Holms föräldrar och syster på 50 000 kronor var.

Enligt domen talar den tekniska bevisningen "med styrka" för att Nerijus Bilevicius mördat Lisa Holm.

”Uppsåt att döda”

"Det har inte framkommit något som talar för att en annan gärningsman än Nerijus Bilevicius kunnat vara aktuell. Tingsrättens slutsats är därför att det är ställt utom rimligt tvivel att det varit Nerijus Bilevicius som med avsikt berövat Lisa Holm livet på sätt åklagaren påstått," skriver rätten.

Om straffet skriver rätten:

"Omständigheterna är försvårande. Lisa Holm var endast 17 år gammal och fysiskt underlägsen Nerijus Belivicius. Han har visat stor hänsynslöshet mot Lisa Holm som haft svårt att värja sig. Han har agerat förslaget och avsikten måste hela tiden ha varit att döda sitt offer."

"Lisa Holm måste ha känt sig maktlös och kämpat för sitt liv," skriver rätten.

Nerijus Belivicius har alltså enligt rätten visat stor hänsynslöshet.

”Känns bra”

Åklagare Lars-Göran Wennerholm säger till Aftonbladet att han är nöjd med domen.

– Det är ett arbete som bedrivits under lång tid, och nu när vi har kommit dit vi ville komma, till en fällande dom, känns det naturligtvis bra.

Han säger att han ännu bara läst domen som hastigast, men att tingsrätten verkar ha delat hans uppfattning.

– De har ju dömt i enlighet med mina yrkanden, och jag är nöjd.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN