Åtalas för makabra mordet på Lidingö

Av: Eric Tagesson, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

23-åringen mördade sin sexpartner under rituella former – han drack mannens blod och målade sedan ett pentagram på väggen.

I förhör berättar han hur livet brakade samman då han blev utskriven från en psykiatrisk klinik.

– Rösterna i mitt huvud befallde mig att mörda, säger mannen som åtalas i dag.

Klockan var arton minuter över två på eftermiddagen den 28 juni när en kvinna ringde 112.

Hon hade då hittat sin nära vän död i en lägenhet på Lidingö. Knivskuren till döds. På väggen fanns, målat i blod, ett pentagram och en nazistisk symbol.

Polisen inledde omedelbart en förundersökning om mord.

Samma dag steg 23-åringen in på polisstationen på Norrmalm, tillsammans med sin morbror.

Han erkände vad han gjort: att han dödat den 32-årige mannen kvällen innan.

Planlade noga

23-åringen berättade att han flera år tidigare lärt känna 32-åringen och att de setts vid flera tillfällen för att ha sex.

Därefter tappade de kontakten.

I förhör berättar mannen om sin långvariga psykiska ohälsa och om de röster han hört i sitt huvud under flera års tid. 2012 började han intressera sig för satanism samtidigt som han hörde röster som uppmanade honom att skära halsen av katter.

– Jag försökte locka till mig katter med kattmat men jag gjorde aldrig något eftersom jag inte fick tag i någon katt, säger mannen.

Under de timslånga förhören berättar 23-åringen också om de vanföreställningar han haft, om hur han trott sig vara övervakad av KGB.

– När jag insåg att jag hade KGB efter mig kände jag att situationen blev övermäktig och då vände jag mig till satanismen och fick kraft ifrån den, säger han.

Kunde inte gå ut

Den upplevda KGB-övervakningen ska enligt 23-åringen ha skett från skåpbilar som stått parkerade utanför hans bostad och av personer utklädda till hantverkare.

Hans uppfattning av situationen gjorde, enligt honom själv, att han började beväpna sig med knivar och yxor samt bära skyddsväst. Efter att han blev utskriven från St. Görans psykiatriska sjukhus 2013 berättar han att hela hans liv rämnade. och Våren 2015 hade rösterna växt sig starkare än någonsin, berättar 23-åringen. Uppmaningen som ekade i hans huvud var att han själv skulle dö – om han inte dödade 32-åringen som varit hans sexpartner.

– Rösten tilltog och jag kände hur världen kröp sig på mig, att min dödsdom kom närmare och närmare hela tiden.

Före mordet gjorde han flera sökningar på internet, bland annat på "cut throat", "livstids fängelse i Sverige" och "hur man förstör en hårddisk".

Den 27 juni satte 23-åringen sin plan i verket och åkte till 32-åringens lägenhet på Lidingö. Med sig hade han en kniv.

Drack offrets blod

Efter att männen umgåtts i flera timmar smög sig 23-åringen på sitt offer och högg honom i nacken, innan han skar halsen av honom.

I de sammanlagt 14 timmar långa polisförhören berättar han hur han sedan drack av offrets blod, och målade ett pentagram med blod på golvet och på väggen. I anslutning till pentagrammet målade han en nazistisk symbol.

Han fotograferade pentagrammen med sin mobil, satte på sig kläder han stulit från offret och lämnade lägenheten.

Kniven kastade han först i en soptunna. Men nästa dagen åkte han tillbaka, hämtade kniven och slängde den i en sjö.

Sedan gick han till sin mamma – och berättade vad han gjort.

Nekar till mord

Tillsammans med sin morbror åkte han därefter in till polisen på Norrmalm i Stockholm och erkände.

Enligt stämningsansökan förnekar 23-åringen mord, men erkänner dråp.

23-åringen är välkänd av polisen sedan tidigare. Han är dömd för ett flertal brott – och är just nu åtalad för bland annat hets mot folkgrupp efter att han enligt åklagarens skrikit "sieg heil" mot tiggare i Södertälje. När han greps av polisen gjorde han kraftigt motstånd, hotade att döda en polisman och i hans ficka hittade polisen ett knogjärn.

Enligt anhöriga rör sig mannen i "rasistiska kretsar".

Han har under mordutredningen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången inleds den 19 oktober.

Publicerad: