Männen fångas på film – när de skjuter mot barnfamiljens bostad

avJohanna Rapp

KRIM

De tre små barnen ligger och sover i huset i Järfälla tillsammans med sina föräldrar.

Då avlossar de två männen åtta skott mot bostaden.

Nu vill polisen ha hjälp med att identifiera männen och deras bil – som fångats på övervakningskameran.

– Vi är väldigt angelägna om att få in tips. Dels om man vet vilka personerna kan vara eller om man vet vad det är för bil, säger polisens spaningsledare Patrik Zanders.

Klockan är runt 00.30 på måndagsnatten den femte december, 2017. Först kör en mörk bil förbi huset på Östanvägen i Järfälla, Stockholm.

– Där är det en bil som åker fram, stannar till, backar en meter och kör vidare. Teorin är att gärningsmännen kommer i den bilen, säger polisens spaningsledare Patrik Zanders.

På övervakningskameran ser man sedan hur två män kommer gående från hållet där bilen stannat. En av männen pekar, den andra lyfter vapnet och avlossar åtta skott mot huset. Sedan springer männen från platsen.

Inne i huset ligger tre små barn, samtliga under tio år gamla, och sover tillsammans med sina föräldrar.

”Fullständigt tabu”

Nu går polisen ut med övervakningsfilmen från skjutningen i hopp om att någon ska känna igen männen eller bilen som männen färdats i.

– Vi är väldigt angelägna om att få in tips. Dels om man känner till bakgrunden eller om folk tycker sig känna igen de här männen. Sedan vänder vi oss också till folk i området om de har sett den här bilen eller vet vad det är för bilmodell, säger Patrik Zanders.

Polisen hoppas också kunna få in uppgifter om vapnet som användes.

– Jag är övertygad om att det finns ett antal personer som känner till den här händelsen och som tycker att det är åt helvete och då skulle det kunna vara ett sätt att hjälpa oss att hinta om var vapnet finns någonstans, säger Zanders och tillägger:

– Det finns inte någon i den kriminella världen som tycker att det är okej att skjuta mot en fastighet där tre små barn sover, det är fullständigt tabu även inom den kriminella sfären.

Försök till mord

Varken barnen eller föräldrarna skadades fysiskt av skotten som krossade fönster och gick rakt in i bostaden och bland annat orsakade skador i köket. Brottet rubriceras i nuläget som försök till mord. Det är inte första gången familjen utsatts för brott, utan man har även gjort en anmälan om olaga hot.

Polisen har några teorier om vad som ligger bakom skjutningen, men vill inte kommentera det i nuläget. Nu hoppas man att allmänhetens tips ska kunna hjälpa till för att spåra gärningsmännen.

– Det finns ingen skälig misstänkt nu utan vi behöver ha lite hjälp för att kunna komma upp till skälig misstanke och kunna frihetsberöva någon, säger Patrik Zanders.

Den som har tips om händelsen kan ringa polisen på nummer 010-56 325 89.

Polisens råd: Så här ska du göra om du hör skottlossning 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM