Brott

Mordet på pizzerian kopplas till gängkonflikt

avEric Tagesson

Den 24-årige mannen sköts i huvudet, när han satt vid ett bord på pizzerian i Rinkeby.

Nu kopplas mordet till en pågående gängkonflikt i Stockholms västra förorter.

Mordoffret har kopplingar till flera personer som tidigare dödats.

1 av 11 | Foto: P-O Sännås

Det var vid 18.30-tiden på måndagskvällen som larmet kom till 112. En man hade skjutits i huvudet inne på en pizzeria i Rinkeby.

Enligt vittnesuppgifter ska en person ha hållit upp dörren till pizzerian, därefter gick en annan person in och sköt mannen i huvudet med en pistol.

Polis och ambulans larmades till platsen, och den 24-årige mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Kopplas till flera andra mord

Dödskjutningen kopplas nu till ett flertal grova brott, däribland flera mord, i Stockholms gängmiljö.

Så sent som på nyårsaftonens morgon sköts en annan ung man till döds i ett garage i Rinkeby. Den mannen hade, enligt Aftonbladets källor, kopplingar till ett grovt kriminellt gäng, kallat ”Dödspatrullen”.

Mannen som i går sköts till döds har i sin tur kopplingar till den ”andra sidan” i den pågående konflikten i Stockholms förorter, och mordet misstänks vara en hämnd för garagemordet.

”Dödspatrullen” beskrivs av källor som en mindre grupp unga män, runt 20 år, med ett ”extremt våldskapital”. De har tillgång till vapen, och tvekar inte att använda dem. Gruppen har också, enligt poliskällor, flitigt anlitats som torpeder – för att utföra mord åt andra – och misstänks ha över tio mord på sitt samvete.

Dubbelmord 2016

Grupperingen är del i det dödliga gängkrig som pågått i Järvaområdet sedan ett par år. Sommaren 2015 mördades två unga män som kopplas till konflikten, en 19-åring i Bromsten och en 16-åring på Brommaplan.

Det uppmärksammade dubbelmordet på Café Mynta 2 december 2016 kopplas också till konflikten. Då stormade flera tungt beväpnade män kaféet och dödade ett brödrapar. Den utredningen lades nyligen ner av åklagaren då ingen av de personer som blev vittne till händelsen ville medverka.

Den nu mördade mannen var nära vän med de båda bröderna som sköts till döds på Café Mynta och är även vän med andra personer som utsatts för grova brott som ”Dödspatrullen” kopplas till.

I mellandagarna greps och häktades två personer ur ”Dödspatrullen”, misstänkta för grovt narkotikabrott i samband med ett beslag på runt 25 kilo amfetamin.

Även mordoffret har dömts för flera brott.

Ingen gripen

Många personer inne på pizzerian blev vittnen till mordet, och det finns uppgifter om att skjutningen fångats av övervakningskameror. Men ännu under tisdagsförmiddagen har ingen misstänkt gripits.

– Vi har inte kommit till något genombrott, ingen är gripen. Nu sammanställer vi förhör och går igenom eventuellt filmmaterial, säger Lars Byström på polisens pressavdelning.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges dödligaste plats: ”Handlar om makt”

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Rinkeby