Dan Eliasson: ”Vi köpslår aldrig med kriminella”

avAdam Westin, Johanna Bäckström Lerneby

Aftonbladets rapportering om familjen Ali Khans inflytande över förorten Angered ger en bra bild, säger rikspolischefen.

– Jag vill påstå att det till och med kan vara ännu värre i vissa områden, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen vill inte kännas vid att polisen tidigare vänt sig till familjen för att lösa brott.

– Vi köpslår aldrig med kriminella, men vi samtalar med alla, säger Dan Eliasson.

Aftonbladet har i ett omfattande reportage som gjorts över tio års tid kunnat visa hur den mäktiga familjen Ali Khan kontrollerar en hel förort.

I Angered-familjen, som består av 120 personer, finns personer som dömts för mord och grova våldsbrott. Vissa kallar deras metoder för maffialiknande, men själva kallar de sig för problemlösare.

Efter att ha läst reportaget säger rikspolischefen att det är bra att de parallella samhällena beskrivs, så att fler får veta hur det går till i en del områden.

Reportaget ger en bra beskrivning. Jag vill också påstå att det till och med kan vara ännu värre i vissa områden. Det här är bekymmersamt för oss, och det krävs att många myndigheter samverkar för att få bukt med det, säger Dan Eliasson i Aftonbladet Morgon.

”Vi ringde den mäktigaste personen”

Aftonbladet har också kunnat rapportera om fall där polisen vänt sig direkt till familjen Ali Khan, och överhuvuden för andra familjer, för att få hjälp att stoppa brottslighet – vilket man säger har fungerat.

Exempelvis kallade man till sig personer från bland annat Ali Khan-familjen när två traktorer eldats upp vid en renovering av en spårvagnshållplats i Hjällbo, och fick löfte om att det inte skulle upprepas.

I ett annat fall handlade det om att stoppa en eskalerande våldsam konflikt mellan två familjer i Malmö.

– Vi var tvungna att göra något. Då ringde vi den mäktigaste personen som gick att få tag i, och det var Hashem Ali Khan, berättar Dan Granvik, numera pensionerad polis i Malmö, som var med på mötet.

”Vi köpslår aldrig”

I Aftonbladet Morgon vill Dan Eliasson inte närmare kännas vid fallen där polisen tagit hjälp av familjen Ali Khan, men säger att de ”lyssnar på alla människor i Sverige”.

– Vi lyssnar på alla människor i Sverige om det finns information som är relevant. Men det viktiga här är att vi köpslår aldrig med kriminella, inte en chans, säger Dan Eliasson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Angered

Göteborg