Köpenhamn

Åklagaren: Madsen inspirerades av Danmarks värste serieförbrytare

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Den välkände mordutredaren Kurt Kragh har liknat Peter Madsen vid Danmarks värsta serieförbrytare: mördaren och våldtäktsmannen Marcel Lychau Hansen, även kallad Amager-mannen.

Nu påstår åklagaren att Peter Madsen hämtat inspiration från den ökände mördaren – och uppfinnaren tillstår att han haft en bok om förövaren på sin verkstad.

Den andra rättegångsdagen mot Peter Madsen i Köpenhamns Byret, alltså tingsrätt, ägnades helt åt förhör med den uppfinnaren, åtalad för att ha mördat Kim Wall.

Bland annat pressade åklagaren Madsen om detaljer kring styckningen och också kring filmer som hittats på hans hårddisk – som åklagaren Jakob Buch-Jepsen misstänker har inspirerat Peter Madsen när det gäller brotten mot Kim Wall.

Men det är inte bara filmerna som åklagaren tror har inspirerat Peter Madsen, utan också tidigare förbrytare.

Åklagaren frågade Peter Madsen om han intresserat sig för Marcel Lychau Hansen, som år 2011 dömdes till livstids fängelse för två mord och sex våldtäkter, där det första mordet han dömdes för begicks redan 1987 och den sista våldtäkten han dömdes för år 2010.

”Känner till många saker”

Madsen vidgav då att han haft en bok om Marcel Lychau Hansen, eller Amager-mannen, känd som Danmarks värsta serieförbrytare, men menar att han inte fascinerats av dubbelmördaren.

– Jag tycker inte han är så intressant, säger Peter Madsen i rättssalen.

Åklagaren lyfte fram att Kim Walls anteckningsblock, hennes strumpbyxor och trosor fanns kvar på ubåten – och frågade Madsen om det inte var så att han planerat att placera ut dessa föremål på land, för att försöka plantera bevis som skulle tyda på att Kim Wall utsatts för något på land i stället för på ubåten. Precis som Marcel Lychau Hansen försökte förvilla polisen genom falska spår. Något Madsen förnekade.

– Visste du att Amager-mannen planterade ut falska bevis?, undrade åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

– Jag känner till många saker, menade Madsen då och sa att han även vet vad som kan göras med modern dna-teknik.

Amager-mannen misstänktes bland annat för att ha försökt smuggla ut sin egen sperma ur fängelset och försökt få en närstående att begå en våldtäkt och sedan placera ut sädesvätskan, och på det sättet få grund till att någon annan kunde ha samma dna som han.

Så liknar Madsen Marcel Lychau Hansen

Kurt Kragh, en välkänd tidigare mordutredare i Danmark som skrivit flera böcker och även medverkat i flera tv-program om brott, har tidigare sagt till Aftonbladet att han ser stora likheter mellan Madsen och Amager-mannen.

– Han är en typisk serieförövare och ingen hade någon misstanke om honom. Han levde ett vanligt liv och tränade fotboll för ungdomar. Det var ingen person som var enkel att upptäcka, har Kurt Kragh berättat och liknar vid hur Peter Madsen innan mordet han nu står åtalad för hyllades som originell uppfinnare.

Han menar att Marcel Lychau Hansen och Peter Madsen båda är psykopater.

– Om man studerar vad de har gjort och sättet de agerat på så är de väldigt lika och motiven är på många sätt jämförbara. Man kan inte se att de har några känslor kring vad de gjort, har Kurt Kragh sagt.

Visade filmer – med animerad tortyr

Under den andra rättegångsdagen visade också åklagaren upp filmer, bland annat två animerade videos som funnits på Peter Madsens hårddisk. Filmerna föreställde animerade kvinnor som på olika sätt torterades, på den ena filmen satt den animerade kvinnan naken på en stol och fick halsen avskuren och på den andra filmen fick en kvinna sitt huvud avhugget med ett svärd, efter att hon och andra kvinnor torterats av två män.

Åklagaren undrade om inte Madsen tyckte det var underligt att han hade filmer som föreställde saker som liknande det som han nu stod åtalad för. Madsen själv menade att det inte hade något samband – och påstod att han inte minns när han senast såg filmerna och att det inte var något som hetsade upp honom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall

ÄMNEN I ARTIKELN

Köpenhamn

Brott

Peter Madsen

Kim Wall

Våldtäkt