Misstänkte dubbelmördarens mordfantasier: ”Blev duktig på det”

KRIM

24-åringen som misstänks för det brutala dubbelmordet på Ann-Christine och Tor Lekander fascinerades av tanken på att skada andra – utan att bli påkommen.

Mordtankarna handlade både om närstående och om totala främlingar.

– Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, säger den nu mordåtalade mannen i förhör.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Tor Lekander, 70.

Det tog 96 dagar innan polisen grep den 24-årige småbarnspappan som nu åtalats för det brutala dubbelmordet på 62-åriga Ann-Christine Lekander och hennes make Tor Lekander, 70, den 11 juni förra året.

Efter mordet misstänks han ha tagit ut sammanlagt 15 000 kronor med parets bankomatkort och sedan åkt till Texas Longhorn i Linköping. Enligt åklagaren misstänker man att han använde parets pengar för att där köpa Fanta och ryggbiff till middag.

Under resten av sommaren fortsatte den mordåtalade småbarnspappan att leva som vanligt. Han jobbade, umgicks med närstående och enligt en anhörig hände det inte något speciellt under sommaren som man reagerade på. Någon särskild nyhetsrapportering – som den om dubbelmordet på paret i Mantorp – ska han enligt förundersökningen inte ha reagerat på.

– Polisen har gjort en omfattande kartläggning av den misstänkte och av förhör som har genomförts av personer i hans närhet, familj, vänner, arbete, så finns det egentligen ingenting som pekar på att han beter sig annorlunda efter den här gärningen än innan, säger åklagare Helene Gestrin.

Sökte psykiatrisk hjälp

Av bekanta beskrivs 24-åringen som en ”duktig och skötsam kille” som var hjälpsam och go.

Men 24-åringen hade också plågats av mörka tankar. Från 2013 började han må väldigt dåligt och har också sökt psykiatrisk hjälp, enligt förundersökningen.

– Under åren 2014 till 2016 fanns en psykiatrisk problembild som innefattade att han fantiserade om att döda andra människor, säger Gestrin.

Tankarna har handlat om att döda andra människor. Enligt vad småbarnspappan själv berättat i förhör har tankarna handlat både om att döda människor han känt, men också sådana som han aldrig tidigare träffat.

– Det kunde ha vart en främling som jag träffade på stan så bara tittade jag på honom och så helt plötsligt gick hjärnan igång. Och då på liksom hur jag skulle föra bort honom från folket och så kidnappa honom och eventuellt sätt att döda honom och sen göra mig av med kroppen och liknande. Det gick så pass långt att jag blev duktig på det, säger den mordåtalade i polisförhör.

”Jag ville mörda människor”

24-åringen beskriver hur han kartlade morden i sitt huvud.

– Jag ville mörda människor, jag ville döda folk. Alla skulle dö. Allting gjorde mig arg, jag var arg hela tiden. Så jag, som ett, min hjärnas sätt att hantera det var att jag planerade saker. Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, säger han enligt förhören.

Också anhöriga till småbarnspappan har berättat för polisen om hans tankar på att skada andra. Och att han sagt att han så länge han kan minnas har haft ”en drivkraft att skada människor” och blivit fascinerad av själva tanken på att skada människor. Samtidigt kan den anhörige inte tro att 24-åringen legat bakom dubbelmordet.

Erkänner tejpning – förnekar mord

Själv förnekar 24-åringen brott. Han har erkänt att han varit på platsen och tejpat paret, men menar att det är en annan person – som han inte vill namnge – som utfört morden. Han erkänner också att han tagit ut pengar med Ann-Christine Lekanders bankomatkort.

– När det gäller misstanken om mord förnekar han, vilket han gjort från dag ett. När det gäller automatbedrägeri erkänner han att han tagit ut pengar på deras kort, säger hans försvarsadvokat Henrik Lindblom.

Ann-Christine Lekander och Tor Lekander hittades av anhöriga dagen efter mordet, den 12 juni förra året, på sin gård utanför Mantorp. Paret hade knivskurits till döds och de hade tejpats fast vid ett par stolar.

Ställde alltid upp

Av anhöriga och bekanta beskrivs paret Lekander som snälla, som alltid ställde upp. Ann-Christine Lekander var sportintresserad, snäll, omtänksam och sa vad hon tyckte och tänkte enligt närstående. Tor Lekander beskrivs som hjälpsam, bilintresserad, mån om sin familj och enkel att prata med.

Den mordmisstänkte har enligt åklagaren inte haft någon koppling till paret.

– Det exakta motivet till varför det här paret blir dels utvalt och dels utsätts för det här dådet det kan egentligen bara gärningsmannen svara på, säger åklagare Helene Gestrin.

Detta har hänt: Dubbelmordet i Mantorp 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM