Tog med mordväska hem till kvinnan: ”Sådana som du som blir mördade”

KRIM

Polisen lyckades ta sig in i lägenheten där 47-åringen höll kvinnan fången.

När 47-åringen såg poliserna tog han stryptag på kvinnan – och vägrade släppa.

– Mannen håller krampaktigt kvar runt kvinnans hals och hon tycks ha mycket svårt att andas. Patrullen försöker bända lös mannens armar, men utan resultat, skriver polisen i ett PM.

1 av 3 | Foto: Foto: Polisen /

Det var i början av oktober som den 47-årige mannen tog sig in i kvinnans lägenhet i Sundsvall. Med sig till lägenheten hade han en väska, innehållande en elpistol, två skalpeller, en machete, två knivar, en batong, 400 morfintabletter, sprutor med kanyler, buntband och silvertejp.

De hade tidigare haft en relation, som kvinnan valt att avsluta. Enligt henne hade han under relationen varit våldsam och hotfull, bland annat ska han ha sagt att ”Det är konstigt att ingen redan slagit ihjäl dig” och att han skaffat en pistol.

– Det är sådana som dig man läser om i tidningen som blir mördad, säger kvinnan i polisförhör att 47-åringen sagt till henne.

Kvinnan var på väg ut ur sin lägenhet och pratade med en anhörig i telefon när mannen dök upp och sedan tryckte tillbaka henne in i lägenheten med hjälp av ett slagträ, enligt förundersökningen. Därefter ska han ha låst dörren och tagit hennes nycklar och mobil.

Men kvinnans anhöriga hann höra hur hon skrek i telefon innan samtalet bröts, och när kvinnan sedan inte svarade anade man oråd. Anhöriga försökte ringa henne – men fick inget svar. Istället skickades det sms från kvinnans telefon, men de innehöll många stavfel och de anhöriga misstänkte att det inte var kvinnan själv som skickade meddelandena.

”Nej, sluta, sluta”

Istället ringde en anhörig till polisen.

– Jag vet inte om det var en fickringning eller vad det var, där hon skrek typ ”Nej, sluta, sluta”. Och nu så... får vi inte tag i henne på nåt annat än sms och det tycker jag att det känns som att det är inte hon som svarar på dom här sms:na, säger den anhörige i larmsamtalet till polisen.

En polispatrull skickas till lägenheten.

Då hade mannen hållit kvinnan fången i ungefär en timmes tid i lägenheten.

Enligt förundersökningen sa 47-åringen till kvinnan att han skulle skära halsen av henne först – och sedan sig själv.

Till slut ska kvinnan ha lyckats få honom att gå med på att lämna lägenheten och åka till akuten. När hon öppnade ytterdörren såg de polispatrullen som var på väg upp i trapphuset.

Då högg 47-åringen tag om kvinnans hals och drog henne in i lägenheten igen, enligt förundersökningen.

– Kvinnan ser panikslagen och livrädd ut. Mannen ser mycket aggressiv och obehaglig ut och släpper inte taget om kvinnan och jag får en mycket dålig känsla av vad han kan komma att göra mot både kvinnan och mot oss, skriver polisen sedan i ett PM.

Vägrade släppa

Enligt förundersökningen försöker de få mannen att släppa kvinnan – men utan resultat. Mannen snubblar på golvet, och drar ner kvinnan över sig.

– Mannen håller krampaktigt kvar runt kvinnans hals och hon tycks ha mycket svårt att andas. Patrullen försöker bända lös mannens armar, men utan resultat. Jag trycker ned mina fingrar i mannens ögonhålor för att få denna att släppa armen runt kvinnans hals. Mannen reagerar knappt på detta varpå jag slår med batongen mot mannens huvud, skriver polisen i förundersökningen om händelsen.

Till slut lyckas patrullen få mannen att släppa kvinnan och han grips och förs från platsen.

Åtalas

Han åtalas nu för förberedelse till mord, människorov och misshandel. I andra hand åtalas han för olaga frihetsberövande, grovt olaga hot och olaga tvång.

Enligt åtalet har 47-åringen förberett sig till att ta kvinnans liv. Väskan med vapen och föremål har ”varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brotten”, står det i åtalet.

Själv förnekar mannen brott och säger att allt var en impulsgrej och att han bara ville prata med henne, enligt polisförhör. Nästa vecka inleds huvudförhandlingen i Sundsvalls tingsrätt.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Sundsvall