Sju åtalas för gängmord i Bromma

avEric Tagesson, Johanna Rapp

Efter en biljakt genom Bromma sköts medlemmen ur Bredängsnätverket till döds – enligt åtalet av medlemmar från ett rivaliserande gäng.

Nu åtalas sju män för mord, medhjälp till mord, anstiftan till mord och framkallande av fara för annan.

En av männen har tidigare dömts för att ha skjutit sin flickvän Sandra Litzell till döds i Sollentuna.

Vid lunchtid den 20 november 2017 larmades polisen om en skottlossning på Bällstavägen i Bromma, västra Stockholm.

En bil besköts då från en annan bil.

Den beskjutna bilen krockade och i fordonet fanns en man som träffats av två skott.

Biljakten längs med Bällstavägen i Bromma slutade med att en 28-årig man sköts ihjäl i korsningen Bällstavägen Kratsbodavägen klockan 11.50.

Något som bevittnades av flera vittnen. Det fanns också skolbarn vid platsen. En person som Aftonbladet pratade med i samband med skjutningen berättade hur en person hängde ut från ett fönster och avlossade flera skott.

– Jag åkte kanske 50 meter bakom och reagerade först på att det small. Någon sköt många salvor. Sedan märkte jag att folk i området sprang och tog skydd, säger vittnet.

1 av 11 | Foto: LÄSARBILD
Ett vittne mötte gärningsmannen på flykt: ”En hängde ut från ett fönster och avlossade flera salvor”.

Sju åtalas

Kort efter mordet greps en person på Arlanda när han försökte lämna landet . Ytterligare en person greps i Danmark.

I dag kom åtalet.

– Två män åtalas för anstiftan av mord, tre män för medhjälp till mord och två män för mord, varav en av dem också åtalas för framkallande av fara för annan, säger kammaråklagare Carolina Frohm.

Enligt polisen tillhör alla åtalade ”Stockholms undre värld”.

Och det är såväl anstiftare, medhjälpare som utförare som åtalas.

– Vi har kommit längre i den här utredningen än vi normalt gör och vi har anstiftare, medhjälpare och utförare av mordet som utfördes mycket brutalt. Med i åtalet är även brottet framkallande av fara för annan eftersom det fanns risk för personer som befann sig i närheten när mordet skedde, säger Christer Axling, utredningsledare vid Grova brott på regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm.

Den avlidne uppges vara ledargestalt i Bredängsnätverket, ett gäng i södra Stockholm, och de åtalade tillhör Östberganätverket, ett rivaliserande gäng.

Den 16 november ska den 30-åriga mannen i Östberganätverket ha kallat till möte i sin bostad i Östberga där fyra av de andra åtalade deltagit. Där har man diskuterat att mörda 28-åringen i Bredängsnätverket, enligt åtalet. Sedan ska man ha gett en 24-åring uppddraget att ensam eller tillsammans med en 33-åring döda 28-åringen.

24-åringen är samme man som i augusti 2012 sköt sin flickvän Sandra Litzell till döds i Sollentuna. Han åtalades för mord, men dömdes för vållande till annans död till tre års fängelse.

Enligt åtalet som nu lämnats in till Solna tingsrätt har 24-åringen kartlagt 28-åringen och spanat på honom och sedan beväpnat sig med ett automatvapen som han sedan ska ha avlossat mot 28-åringen.

Han åtalas för mord och för framkallande av fara för annan då han utsatt människor för livsfara genom att skjuta med automatvapen på öppen gata.

Besökte lyxbutik – under morddagen

Samma dag som mordet besökte två av de åtalade lyxbutiken Luis Vuitton där de gjorde inköp. De ska ha åkt dit i bilen som användes som ”förstärkning” vid mordet.

De två männen som besökte Luis Vuitton ska samma dag ha åkt till brottsplatsen ”och därmed stärka (24-åringen) och (33-åringen) i deras uppsåt”, enligt stämningsansökan.

Den 22 maj inleds rättegången, som beräknas pågå i nio dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM