Sonen mördades – men mamman är missnöjd med domen

KRIM

Carina Molins son Valter dödades för ett och ett halvt år sedan.

Till skillnad från Lisa Holms mördare fick gärningsmannen bara två års fängelsestraff.

–Jag tappade tron på rättsväsendet, som anhörig är man ändå ute efter någon sorts rättvisa, säger hon till Brottscentralen.

20-årige Valter Rapp hade precis tagit studenten från samhällsprogrammet i Stockholm. Han beskrivs som en vanlig skötsam kille vars största intressen var fiske och att dyka. En kväll, sommaren 2014, var han och kompisarna ute och firade en födelsedag. Sent på natten drabbade de samman med ett annat killgäng på nattklubben Sommar på Kungsholmen.

Utanför, på en trottoar längre bort, avslutades Valters liv efter två dödande knivhugg i magen.

– Jag ville inte vakna på morgnarna, inte genomlida en dag till. Hade jag inte haft två andra barn, om Valter varit mitt enda, då hade jag tagit mitt liv, säger hon till Brottscentralen.

Tappat tron på rättsväsendet

Carina Molin har starka och obehagliga minnen ifrån rättegången, mötet med gärningsmannen och hans vänner var särskilt smärtsamt. 

När hovrättsdomen avkunnades kom nästa dråpslag, straffet sänktes från sex år till två och i februari meddelade HD att de inte går vidare med fallet.

– Jag har tappat all tro på det svenska rättsväsendet och känner att jag måste ut och göra min röst hörd. Jag vill ha någon sorts rättvisa. Sorgen kan åtminstone underlättas av ett straff som är i proportion till dådet.

Vill föreläsa

Efter mordet har Carina Molin engagerat sig i RAV, en ideell förening som verkar för stödjande och opinionsbildande för anhöriga som dödats i våldsbrott. Så småningom är hennes plan att föreläsa om våld och rättssystemet.

– I föreningen mötte jag andra att dela den fruktansvärda sorg och smärta som man lever med. Något måste göras för att få slut på det meningslösa våldet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott