Fånge får ersättning efter avokadoolycka

Publicerad 2015-10-14

"Vid urkärning av en avokado gled kniven över kärnan och handfladan precis där vänster pekfinger börjar", står det i anmälan.

Kniven gled över kärnan när den intagne 44-åringen skulle kärna ur en avokado i anstaltens kök.

Nu får han 22 000 kronor i ersättning från staten för att han skurit sig i fingret.

Den 44-årige mannen sitter av sitt straff på Kolmårdens anstalt i Norrköping. I april i fjol skulle han kärna ur en avokado när han jobbade i anstaltens kök.

Men kniven gled över kärnan och mannen skar sig i pekfingret.

Avdomningar i fingret

Olyckan anmäldes till Försäkringskassan. I anmälan uppges det att mannens arbetsgivare är Kriminalvården och att det rör sig om en arbetsskada. "Vid urkärning av en avokado gled kniven över kärnan och handfladan precis där vänster pekfinger börjar", står det i anmälan.

44-åringen uppgav att han upplevde avdomningar i vänster pekfinger.

Nyligen kom beslutet från Kammarkollegiet: 44-åringen får 22 000 i ersättning för arbetsskadan. I beslutet står att ersättningen lämnas för lyte och men och grundas på ett läkarutlåtande där läkaren bedömt att skadan i fingret medfört 2% medicinsk invaliditet.

Dömdes för flera brott

Den 44-årige mannen dömdes 2010 till tio års fängelse för narkotikabrott. Han åtalades på fyra punkter, tillsammans med flera andra i en kokainhärva som nystades upp i slutet av 2009. 44-åringen greps på Kungsholms torg i i Stockholm i december 2009 efter att polisen under längre tid haft span på honom, där det bland annat framgick att han köpte och smugglade in narkotika från Holland. 44-åringen nekade till brott och hävdade att han åkte dit att köpa sprit, då han jobbat i restaurangbranschen och även drivit egna krogar i 20 år. Men bevisen vägde tungt och han dömdes till fängese.

Mannen, som även åtalades för vapenbrott och brott mot knivlagen, erkände att innehaft vapen en kortare tid, samt en batong.

Följ ämnen i artikeln