Stal över 100 undulater – hotade fågeluppfödare med pistol

avJohanna Rapp

24-åringen och hans kumpaner band fast fågeluppfödaren och hotade honom med pistol – innan de stal över 100 kanariefåglar av honom.

Nu döms 24-åringen till fängelse i tre år.

– De band för ögonen med en plastkasse och band fast mina händer, säger fågeluppfödaren i polisförhör.

I slutet av januari i år kontaktades fågeluppfödaren med anledning av en annons han lagt ut gällande fåglar till salu. Han gav mannen som ringde adressen och mötte upp honom och ytterligare två män utanför sin lokal i Uppsalaområdet innan de gick in till fåglarna.

1 av 9 | Foto: Polisen
En 24-årig man döms till fängelse i tre år för att ha stulit över 100 fåglar från en man – som han dessutom enligt domen bundit fast och hotat med vapen i samband med den grova stölden

Sedan tryckte en av männen en pistol mot fågeluppfödarens panna och sa att han skulle dö – samtidigt som en av de andra tog fram en kniv. De band fast hans händer med buntband, placerade en plastpåse över hans huvud och band en sladd runt hans ben, huvud och mun. Detta enligt stämningsansökan som lämnats in till Uppsala tingsrätt.

– De band för ögonen med en plastkasse och band fast mina händer, säger offret enligt förundersökningen.

Stal över 100 fåglar

Under tiden som fågeluppfödaren satt bunden ska de ha slagit sönder saker i lokalen och sedan stulit runt 150 fåglar, undulater och kanariefåglar. Dessutom lämnade man en 9 mm patron och sa till uppfödaren att han skulle dö om han kontaktade polisen innan männen lämnade lokalen.

Mannen lyckades ta sig därifrån – fortfarande med händerna bundna.

När polisen sedan kommer till brottsplatsen ser de att flera av fågelburarna är trasiga och att två av fåglar flyger löst, samtidigt som det ligger trasiga ägg i lokalen. Polisen lyckas senare gripa en av gärningsmännen, en 24-åring. När de gör en husrannsakan hos mannen möts polisen i dörren av ett tydligt fågelkvitter, och ser sedan hur flera fåglar är lösa i lägenheten medan andra sitter i burar runt om i mannens lägenhet.

Döms till fängelse

Nu döms en 24-åring för fågelstölderna. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas för grovt rån men istället väljer rätten att döma 24-åringen för rån av normalgrad. Han döms dock till tre års fängelse:

”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att gärningen ska bedömas som rån men att straffvärdet med råge överstiger minimistraffet”, står det i domen från Uppsala tingsrätt.

24-åringen själv nekar till brott. Han säger att han varit på platsen men inte gjort något brottsligt, utan menar att han och de två andra åkte därifrån eftersom fågeluppfödaren inte hade de fåglar som han var ute efter. Han berättar att han själv också håller på med fåglar, även om han inte föder upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott

Fåglar