Gömde kilovis med knark i yoghurtflaskor

avJohanna Hellsten

KRIM

Kilovis med kokain och heroin var väl förpackade i vattentäta kapslar och nedstoppade i yoghurtflaskor.

Men polisens spanare hade full koll.

Nu pågår rättegången mot de misstänkta som enligt utredningen ska ha gjort upprepade smugglarresor.

1 av 9

Den 51-årige försäljaren från Amsterdam, hans 47-åriga flickvän, hennes 36-åriga kusin, samt en 53-årig busschaufför greps på Stockholms centralstation den 27 augusti i fjol.

Deras väskor och påsar var då fyllda med yoghurtflaskor. Men de innehöll inte bara yoghurt utan även totalt drygt 5,5 kilo heroin och kokain. Knarket var väl förpackat och skyddat från väta.

De fyra misstänks nu för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet har de åkt bil från Amsterdam till Köpenhamn, sedan med tåg till Stockholm.

I Köpenhamn ska de enligt polisens utredning ha tagit in på hotell och där paketerat om knarket. Varje yoghurtflaska var väl märkt när polisen tog allt i beslag och polisen kunde sedan jämföra med lappar över beställare, enligt förundersökningen.

Polisen misstänker att de skulle lämna knarket till flera köpare under det knappt två timmar långa stoppet i Stockholm.

Greps på väg till tunnelbanan

Nere i den så kallade ”stresstunneln” på centralstationen greps kvartetten.

Den 47-åriga barnskötaren berättade tidigt i förhör om vad de gjort, hur de packat om knarket i Köpenhamn och att de var delaktiga alla fyra.

Förhörsledaren undrade vad som skulle ske i Stockholm.

– Jag hade en väska, jag skulle bli uppringd och någon skulle tala om var jag skulle.

Utredningen fokuserar inte bara på gripandet och beslaget. Polisen misstänker att de satt i system att smuggla knark till Sverige.

Spanare och utredare har kartlagt de åtalades liv en längre tid tillbaka. Under förra året har polisen sett hur de fyra vid upprepade tillfällen bott på samma hotell i Köpenhamn, åkt över bron och köpt tågbiljetter.

Upprepade resor

Alla fyra har även rest till Sverige flera gånger, tillsammans men också i mindre konstellationer. Ibland helg efter helg, enligt förundersökningen. Polisen misstänker att de kan tillhöra ett internationellt knarknätverk.

I ett av förhören frågar förhörsledaren den misstänkte 51-åringen: Är det så att du hade grejer med på samma sätt 6, 13, 20 augusti som 27 augusti?

– Jag kan säga att jag var tvungen. Mer kan jag inte säga, svarar han.

Nu pågår rättegången mot kvartetten i Stockholms tingsrätt. Vissa medgivanden från de misstänkta har gjorts i polisförhör under utredningens gång. 51-åringen medger transport och införsel men nekar i övrigt. De andra tre nekar däremot i slutförhör till alla brottsmisstankar.

”Gör det lätt för sig”

36-åringens advokat Marcus Lodin uppger för Aftonbladet att hans klient förnekar brott. Hon ska inte ha känt till att det rört sig om narkotika. Advokaten menar även att hennes inblandning har varit av ytterst begränsad omfattning jämfört med de övriga misstänkta.

– Åklagaren gör det tyvärr väl lätt för sig när han drar alla fyra tilltalade över en och samma kam, säger Marcus Lodin.

ARTIKELN HANDLAR OM