Mordet på Albin, 16

Nya uppgifter: Anhöriga angav mannen som dödade Albin, 16

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

20-åringen som för tre år sedan dödade 16-årige Albin angavs till polisen av två nära anhöriga.

Efter att först ha nekat erkände han sedan.

Han medger i samtal med psykologer att han dödade Albin, men att det inte var planerat.

Aftonbladet har tagit del av den rättspsykiatriska utredningen som under onsdagen lämnades in till Halmstads tingsrätt. I tre veckor vistades 20-åringen på rättspsyk och träffade en rad experter.

Det framgår i utredningen att mannen tidigare haft kontakt med psykiatrin, och för ett par år sedan fick han en diagnos.

Trots detta menar läkarna att han varken vid tiden för brottet eller idag lider av en allvarlig psykisk störning, varför han kan dömas till fängelse.

”Som en lillebror”

Albin Einarsen hittades död i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014. Inledningsvis trodde polisen att det rörde sig om en tragisk olycka, men efter att man hittat skador på den döda kroppen inleddes en förundersökning om mord. Det tog nästan tre år innan man fick svar på vem som dödade Albin.

I samtal med läkarna berättar 20-åringen att det var han som dödade Albin genom att misshandla honom svårt, och lämna honom med huvudet i en bäck. Han säger att han inte hade något uppsåt att döda Albin och beskriver honom som ”nästan som en lillebror”. Men vid tillfället för gärningen var de ”osams”.

Han berättar också att han då, i maj 2014, hörde röster och hade ”bisarra vanföreställningar”.

Uppvisar ånger

Under utredningen uppvisade han enligt läkarna tidvis djup ånger, men kunde också ”uppvisa en flack emotionell kontakt utan tecken till känslomässigt engagemang”.

Enligt 20-åringen själv har han efter maj 2014, då Albin dödades, mått allt sämre, och därför varken slutfört skolan eller har haft något fast jobb. Som Aftonbladet tidigare berättat besökte han sitt offers grav, och gav på bland annat Facebook uttryck för stor sorg, och stöttade Albins familj.

20-åringen har tidigare, när han var 16 år, dömts för misshandel. I övrigt är han ostraffad. Han har inga missbruksproblem.

Under skoltiden, säger han, var han utsatt för mobbning. Samtidigt hade han det tufft hemma, och har flera gånger familjehemsplacerats.

Berättade för anhöriga

20-åringen blev för ett år sedan pappa, men har sedan dess brutit med barnets mamma.

Den 20-årige mannen har under flera år mått psykiskt dåligt. Och det var, enligt den rättspsykiatriska utredningen, detta som till slut fick hans anhöriga att kontakta polisen. 20-åringen hade berättat för dem vad han gjort, och de såg ingen annan utväg än att ange honom.

I de första förhören nekade han till alla anklagelser, men erkände sedan. Om två veckor förväntas åtal väckas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Misstänkt mordoffer hotades till livet på nätet
Publisert:

LÄS VIDARE

Han dödade Albin – sedan stöttade han familjen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Albin, 16

Halmstad