Advokaten: ”Målet är att få bröderna avskrivna”

avAnders Johansson

KRIM

Fyra utredare från polisen ska gå igenom det 19 år gamla Kevinmordet på nytt.

För första gången har de utpekade pojkarna nu varsin advokat vid sin sida.

– Målet är få dem avskrivna som delaktiga i den här händelsen, säger Thomas Olsson, som företräder den äldre brodern Christian.

1 av 2 | Foto: SVT
Bröderna pekades ut som Kevins mördare. Nu hoppas advokaten Thomas Olsson att pojkarna ska få upprättelse.

Chefsåklagare Niclas Wargren i Karlstad leder den nyöppnade förundersökningen.

En utredningsgrupp om fyra poliser har satts ihop och de har valts från andra polisdistrikt för att undvika jävsfrågor.

Bröderna har samtidigt blivit förordnade varsitt juridiskt ombud. Avlidne Kevins mamma och pappa har fått varsitt målsägandebiträde.

Åklagaren uppger att den nya utredningen i början kommer bestå av inläsning under en längre tid. Det blir även nya förhör.

Först någon gång i höst beräknas allt vara klart för beslut.

”Diskuterat skadestånd”

I en intervju i Expressen hävdade kommissarie Rolf Sandberg att ”pojkarna via advokat lämnat in skadeståndsanspråk i januari” och att det är förklaringen till att de säger som de gör i SVT:s granskning.

Detta tillbakavisas helt av Thomas Olsson.

– Det var ju helt taget ur tomma luften. Något sådant har överhuvudtaget inte presenterats, varken som ett krav eller som en möjlighet.

Men hur ser du på en sådan möjlighet om de skulle bli avförda?

– Vi har ju naturligtvis diskuterat vilka följder det kan få. Övergreppen som har skett, misstagen som har skett i den här utredningen, har ju fått oerhört ingripande och förödande konsekvenser för de inblandade. Men för närvarande har vi inte tagit några beslut i den delen, det är alldeles för tidigt att göra det.

”Ingen alternativ gärningsman”

Thomas Olsson förväntar sig nu att utredarna gör en ordentlig genomgång och genomför kompletterande utredningar utifrån vad de hittar.

Har bröderna någon åsikt om vem som eventellt kan ha gjort det här?

– Jag har inte hört någon sådan uppfattning och det är ingenting som vi uppfattar ligger inom vårt mandat, att försöka fastställa en alternativ gärningsman, säger Thomas Olsson.

– Det intryck jag har fått av utredningen är att man har famlat i mörkret. Och att det varit orsaken till att man agerat som man gjort - försökt framtvinga ett erkännande från barn utan att visa någon som helst hänsyn, eller ens intresse av att ta reda på sanningen.

Kevins pappa undrande

Advokat Lars Solvik är måsägandebiträde åt Kevins pappa som undanbett sig uppmärksamhet. Solvik uppger att de hittills bara haft ett kortare samtal.

Hur ser han på hur utredningen har bedrivits?

– Han har ju samma inställning som de flesta, tror jag numera, att det är besvärande att det skötts på detta sätt. Och att man ifrågsätter om det gått till på rätt sätt.

”Kunde ha fått annat slut”

Advokat Slobodan Jovicic är förordnad att biträda Robin, den yngre av de utpekade bröderna.

– För första gången får pojkarna nu ett juridiskt ombud. Hade de haft det från start hade det här inte fått det slut som det fick.

Vad hade det blivit för slut då?

– Då hade det åtminstone blivit en argumentation mellan åklagare, polis och ombud där man belyst frågeställningarna, säger Slobodan Jovicic.

– Hade ombudet inte delat uppfattningen att det var erkänt, då skulle man i slutändan möjligen kunnat ha fått det prövat i domstol i en så kallad bevistalan.

Slobodan Jovicic säger att han är väldigt besviken och upprörd över hur systemet har fungerat i Kevinfallet.

– Särskilt när man ser förhören och jämför med förståelsen att det inte finns något stöd i någon annan bevisning över huvud taget.

ARTIKELN HANDLAR OM