Fusket med högskoleproven

Fuskare på högskoleprovet kastas ut från sina utbildningar

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

En pappa och hans två söner misstänks vara kärnan i den så kallade Högskoleprovsligan, som tros ha tjänat mångmiljonbelopp på att sälja provsvar.

Aftonbladet kan nu avslöja hur tidigare fuskare ertappats, kastats ut från utbildningar – men sedan gjort provet igen med toppresultat och på nytt antagits till prestigefyllda utbildningar.

– Det var tyvärr möjligt som regelverket såg ut då, säger Tuula Kuosmanen, analysavdelningschef på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Fusket har varit avancerat. Enligt uppgift till Aftonbladet har provskrivarna genom trådlösa öronsnäckor, anslutna till en mobiltelefon, fått svaren upplästa för sig av medlemmar i den så kallade Högskoleprovsligan.

Minst en person i ligan misstänks ha jobbat som provvakt som redan innan provskrivningarna inletts, filmat av proven och skickat dem till sina kumpaner.

Polistillslag under provet

I lördags var det dags för årets första högskoleprov runt om i Sverige.

Då, mitt under provet, slog Ekobrottsmyndigheten till. I en lägenhet i Norrköping greps tre personer ur Högskoleprovsligan då de var i full färd med att förse fuskare med de rätta svaren.

Man beslagtog också teknisk bevisning på platsen, bland annat datorer och hörsnäckor, samt en hel del kontanter – över sju miljoner kronor.

Dessutom greps minst en person som var i tjänst som provledare.

Tre har häktats

Kammaråklagare Anna Lander som leder förundersökningen vill inte i detalj gå in på vilket tillvägagångssätt Högskoleprovsligan haft.

– Men den av dem som varit provledare har haft tillgång till provet i förväg, sedan utreder vi hur de i detalj agerat, säger Anna Lander.

Sammanlagt har sju personer gripits. Fyra av dem har försatts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

– De är misstänkta för delaktighet i det här fusket, på ett eller annat sätt, säger kammaråklagare Anna Lander.

En dold öronsnäcka. Provfuskarna använde en liknande apparat.

Tre av de gripna har häktats, och misstankarna mot dem rör grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, samt medhjälp till osann försäkran, alltså provfusk, i 70 fall.

De 70 fusktillfällena gäller från november förra året fram till nu i lördags, den 14 april.

Enligt åklagaren har ligan dock varit verksam i 4-5 år, och tros ha tjänat över tio miljoner kronor på att sälja fusk. Toppresultatet 2,0 gick att köpa för 170 000 kronor, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Anledningen till att fusktillfällena bara sträcker sig från i höstas är att det först förra året infördes en ”försäkran” som provdeltagarna var tvungna att skriva under för att få utföra högskoleprovet.

Hur många fuskare som nu misstänks för brott vill åklagaren inte berätta.

– Men det är en massa, säger hon.

Far och söner

De tre häktade är alla från samma familj, en pappa och hans två söner. Två av dem greps i lägenheten, den tredje var provledare.

Aftonbladet har även granskat några av de avslöjade fuskarna. Ett fall gäller en grupp på en handfull personer. Flera av dem skrev redan på vårterminen 2015 högskoleprovet. Resultatet blev då mellan 0,00 och 0,45. När de sex månader senare skrev provet blev resultatet plötsligt mellan 1,85 och 1,90.

Med sådana resultat kunde de plötsligt komma in på bland annat läkarprogrammet. Men det visade sig att de fuskat.

Tack vare ett avancerat datoriserat analyssystem som kände av vissa specifika mönster bland svaren, kunde Universitets- och högskolerådet, UHR, konstatera att personerna fuskat och de kastades i februari 2016 ut från sina utbildningar.

Men de avslöjade fuskarna lät sig inte skrämmas.

Många fuskare kan kastas ut

Redan två månader senare skrev de provet igen – och fick, med något undantag, toppresultat igen. Denna gång kunde man inte upptäcka något fusk, vilket alltså innebar att deras resultat stod sig och flera av dem åter antogs till bland annat läkarprogrammet, där de fortfarande är studenter.

– Tidigare kunde vi inte stänga av fuskare från framtida prov, det kan vi göra i dag, säger Tuula Kuosmanen på UHR.

UHR följer, naturligtvis, den pågående förundersökningen där sannolikt ett stort antal fuskare kommer avslöjas genom att Ekobrottsmyndigheten följer spåren från Högskoleprovsligan.

– Får vi uppgifter om att en person fuskat går vi tillbaka och analyserar deras resultat, beroende på underlaget. Om vi kommer fram till att personen fuskat återtar vi provresultatet, och skickar vidare till lärosätet där de antagits på sitt provresultat. Sedan är det lärosätet som fattar beslut om de ska få avsluta sin utbildning, och jag har aldrig hört talas om att det skett, säger Tuula Kuosmanen.

Fuskarna kastas helt enkelt ut.

– Det här fusket är beklagligt. Den som fuskar tar ju en plats, och kanske en möjlighet för någon annan till ett yrke. Det är oacceptabelt, säger Tuula Kuosmanen.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Liga sålde svar till högskoleprovet – omsatte miljonbelopp

ÄMNEN I ARTIKELN

Fusket med högskoleproven

Universitets- och högskolerådet, UHR

Högskoleprovet

Brott

Norrköping