Värmland

Föräldrar döms – försökte gifta bort 13-åring

Av: 

Mira Micic

Erik Wiman

KRIM

När 13-åringen kom hem från skolan var hela släkten på plats - och hon fick veta att hon var förlovad.

Hennes föräldrar och den 24-årige mannen hade skrivit ett ”äktenskapskontrakt”.

Men flickan lyckades fly och larmade polisen.

I dag kom domen mot föräldrarna och mannen i Värmlands tingsrätt.

Flickans föräldrar och den nu 27-årige mannen åtalades i höstas i Värmlands tingsrätt för äktenskapstvång. De misstänktes för att ha tvingat flickan att ingå ”en äktenskapsliknande förbindelse” med mannen.

Enligt åklagaren ska han i november 2015 ha anhållit om flickans hand hos hennes föräldrar, något de accepterat.

Flickans berättelse är mardrömslik. I förhör har hon berättat hur en förlovningsfest arrangerades i december 2015. Under festen ska, enligt åtalet, en shejk ha upprättat ett ”äktenskapskontrakt” som undertecknades av föräldrarna och den presumtive maken. Flickan var inte närvarande på festen och inte tillfrågad av shejken.

Åklagare Pia Hammar skriver i åtalet att flickan var i en utsatt situation då hon ”är flykting från Syrien och hade befunnit sig i Sverige endast några månader när äktenskapskontraktet undertecknades, hon har inte behärskat svenska språket och hade ingen person utanför familjen/släkten att vända sig till”.

Flickan, som inte ville gifta sig med mannen, larmade polisen.

Rymde och larmade

I anmälan, som polisen som kom till flyktingboendet upprättade, står det att flickan lyckades förmedla att hon var 14 år och att hennes föräldrar ville gifta bort henne med tvång. Flickan berättade att hon blev misshandlad med slag och fick kokande vatten hällt på sig när hon vägrade. Vidare berättade flickan att hon hållits inlåst i en månad för att familjen ville hindra henne att kontakta polisen.

Polisen skrev om händelsen i ett PM: ”Allt känns som hedersrelaterat, kvinnor och män på platsen drog och skrek åt flickan innan polis placerar henne i patrullbilen. När hon väl sitter där så står de och drar i handtagen till bilen och försöker öppna den medans vi har samtal i bilen. Runt bilen finns det hela tiden cirka 5 -7 personer som trycker ansiktena mot rutan och som drar och sliter eller klamrar sig fast på backspeglarna och ligger över motorhuven, pga detta får patrullen ta ett snabbt beslut och åka därifrån med flickan som hon själv önskar, då påkallat våran hjälp.”

Flickan, som inte ville tillbaka till föräldrarna, omhändertogs av socialtjänsten. Föräldrarna och mannen, som nekade till brott, åtalades.

Döms till villkorlig dom

I dag kom domen i Värmlands tingsrätt: föräldrarna döms till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.

Tingsrätten fastslår att föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att försöka förmå henne att ingå den äktenskapsliknande förbindelsen.

Mannen hon skulle gifta sig med frias:

”Detta eftersom åklagaren inte har visat att mannen förstod att flickan var emot att ingå en äktenskapsliknande förbindelse”, skriver Värmlands tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, säger lagmannen Lars Holmgård, enligt pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ

Kartläggning av hedersförtrycket: I stället för kärlek

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Värmland

ÄMNEN I ARTIKELN

Värmland

Brott

Syrien