31-åring åtalas för mordet på Elena

Av: Evalisa Wallin, Isabelle Nordström, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Elena Åsberg, 55, höggs ihjäl med minst tio hugg vid en återvinningsstation i Surahammar.

Nu åtalas en 31-årig man för mordet – men varför han befann sig på platsen är ännu ett mysterium.

Flera personer blev vittnen till mordet.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Lena Åsberg mördades i Surahammar.

Elena Åsberg höggs ner mitt på dagen den 1 augusti nära en återvinningsstation i Surahammar. En bekant till Elena blev först misstänkt och greps, men släpptes. Några dagar efter mordet kunde en 30-årig man, vars skåpbil setts intill återvinningsstationen, gripas och häktas misstänkt för mordet.

Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet ska polisen ha hittat blodfläckar i hans bil. Det ska inte ha funnits några kopplingar mellan mannen och mördade Elena Åsberg.

Höggs tio gånger

Nu åtalas 30-åringen för mord och ringa narkotikabrott.

Enligt stämningsansökan som lämnades in till Västmanlands tingsrätt under torsdagen dödade mannen Elena Åsberg genom att hugga henne med en kniv eller ”annat eggvasst föremål” mot huvudet, nacken, halsen,
bålen, ansiktet, bröstryggen, händerna och armarna. Dessutom har hon utsatts för trubbigt våld mot huvudet, som till exempel slag.

Enligt åtalet dödades Elena med minst tio knivhugg.

– Han har varit på plats men har inget minne av att han skadat kvinnan så han förnekar brott, säger mannens försvarare Marie Fredborg.

Har han sett någon annan som skadat kvinnan?

– Han har inte lämnat någon sådan uppgift, säger Fredborg.

Som bevisning kallar åklagaren flera vittnen. En kvinna beskrivs ha hört Elena skrika och sett en man slå ned henne till marken. Därefter ska mannen ha stått böjd över sitt offer och utdelat slag mot henne.

Ett annat vittne har hört ett kvinnoskrik och sedan sett en man i gula varselkläder springa från återvinningsstationen.

Eldade kläder

Det var tack vare vittnesuppgifter som mannen till slut kunde gripas. Enligt uppgifter till Aftonbladet lyckades polisen googla fram en möjlig arbetsgivare efter uppgifter om den vita företagsbilen som vittnen sett lämna platsen i hög fart.

Mannen ska ha bett om ledigt samma dag som mordet för att hjälpa en kompis att flytta. Enligt vittnen som träffade den mordåtalade timmar efter mordet betedde han sig då som vanligt. Under kvällen köpte mannen nya skor och morgonen efter mordet bad han om nya arbetsskor.

Under utredningen har polisen hittat klädrester som man tror att 31-åringen bränt upp efter mordet.

Tidigare i somras åtalades den nu mordmisstänkte mannen även för hot mot tjänsteman efter att ha betett sig aggressivt och hotfullt på en vårdcentral, där han bland annat ska ha kallat en läkare för hora.

Fick reda på mordet via media

Elena Åsbergs son Jevgeni Åsberg har tidigare berättat för Aftonbladet att han läste om mordet i tidningen, ringde sin mamma och inte fick något svar.

– Då tog jag bussen till Sura. När jag klev av såg jag avspärrningarna vid huset och tog kontakt med första bästa polis. De förväntade sig inte att jag skulle dyka upp, så jag fick stå där och vänta bra länge på utredarna innan de kom och berättade. De erbjöd krisstöd på plats, men jag valde att åka hem och så kom några vänner över, har Jevgeni Åsberg sagt tidigare.

Jevgeni Åsberg har nu inga släktingar kvar i livet förutom en morfar i Ryssland. För två år sedan hittades hans styvpappa död, efter att ha varit försvunnen i tre år.

Rättegången om mordet på Elena Åsberg inleds vid Västmanlands tingsrätt den 5 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE