Anders skadades för livet i krock med polisbil

KRIM

Körde utan blåljus och sirener – nu åtalas polisen bakom ratten

Familjen Edenholm var på väg hem från gymmet i Varekil på Orust en vacker dag i somras. På ett ögonblick förvandlades allt till kaos när en uttryckande polisbil dök upp i en kurva och kolliderade med familjens Volvo. Nu åtalas den kvinnliga föraren i polisbilen.

– Jag hoppas att hon döms, säger Anders Edenholm. 

Det var den 8 juni förra året som familjen Edenholm råkade ut för den våldsamma krocken. Anders Edenholm körde på länsväg 734 när han, i en snäv kurva,  plötsligt fick möte med en polisbil i hög hastighet. I polisens förundersökning slås det fast att polisbilen färdades långt över tillåten hastighet. Varken sirener eller blåljus var påslagna.

Styrde ner i diket

För att undvika en frontalkrock styrde Anders ned bilen i diket och hoppades på att den mötande polisbilen skulle hinna bromsa. Men polisen väjde åt samma håll. Kollisionen blev våldsam och polisbilen voltade ut på en åker. 

– De dök bara upp i mitt synfält, 65–70 meter framför mig. De kom ute i väggrenen på min sida. Det kändes ofattbart, det gick förbaskat fort så det blev en rejäl smäll. 

Anders krossade ett ben i armen i olyckan. Skadorna är bestående, benet i armen blev fem millimeter kortare. Resten av familjen klarade sig från allvarligare skador. Det som värker mest just nu är hur polisen har hanterat händelsen.

– De har skött det här kasst och kallsinnigt. Ingen har hört av sig och frågat hur vi mår. Hade jag orsakat det här hade jag försökt gottgöra det.

Ingen ursäkt

Ingen ursäkt har kommit från polisens håll, den enda kontakt familjen Edenholm har haft med polisen var när ett befäl ringde upp några dagar efter olyckan.

– Det första samtalet vi fick var när de ringde och sa att vi nog skulle kolla efter en advokat ... Då det var lite osäkert vem som var vållande till det här. 

I förhör har polisen som körde bilen berättat att hon inte minns i vilken hastighet hon körde, men att det var brådskande. Hon nekar till brott, men åtalas för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– Jag har inte mycket förtroende kvar för polisen längre, säger Anders Edenholm. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Orust

Brott