Mordmisstänkt tidigare dömd för mordplaner

avEric Tagesson, Sara Cosar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Han misstänks för att ha dödat tvåbarnsmamman Madelene, 29.

Tillsammans med sin sambo gjöt han enligt polisens misstankar sedan in hennes kropp i betong och grävde ner henne i skogen.

Nu sitter mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Det har gått fyra månader sedan 29-åriga Madelene anmäldes försvunnen. Trots en omfattande polisutredning och flera skallgångar med bland annat Missing People dröjde det fram till den 8 februari innan Madelenes kropp hittades, ingjuten i ett betongblock.

I söndags greps två personer, misstänkta för mord respektive brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Par greps

De gripna är en 32-årig man, som tidigare haft en relation med Madelene, och hans 30-åriga sambo.

Båda två är kända av polisen sedan tidigare. I förhör där paret misstänktes för narkotikabrott för drygt ett år sedan framgick att paret hade en konflikt med Madelene, och anklagade henne för att förstöra för dem.

Den nu 32-årige mannen har tidigare dömts för allvarlig brottslighet. När han var 17 år dömdes han för bland annat förberedelse till mord.

Han hade noggrant planerat, och skrivit ner, hur han skulle döda sina familjehemsföräldrar genom att först kapa både telefon- och elledningarna till huset, och därmed få en hund att skälla. När sedan familjehemspappan kom ut ur huset skulle han skjuta honom, och gå in i huset och stjäla vapen i vapenskåpet, för att sedan skjuta familjehemsmamman.

Enligt planen skulle han också hälla ut bensin i huset och tända på.

Han hade också skrivit ett "kontrakt" med två medhjälpare.

"Ingen får tveka att skjuta mot tex polis eller ägare... och man lämnar inte en skadad", står det i kontraktet.

Dömdes till vård

Enligt domen så hade pojken påbörjat planen, och både stulit en revolver och klippt av telefonledningen, när han av okänd anledning avbröt.

Straffet blev sluten ungdomsvård i två år.

Tidigare hade han dömts för att ha misshandlat skolpersonal, och för flera stöldbrott. Han har, enligt en utredning, aggressionsproblem och bristande impulskontroll.

Nu misstänks han ha dödat sin före detta flickvän Madelene, och tillsammans med sin sambo ha gjutit in den döda kroppen i betong och grävt ner betongblocket i skogen.

I går ställs paret inför häktningsdomaren i Attunda tingsrätt.

Häktad på sannolika skäl

Först ut var den 32-årige mannen. Han fördes in i salen av häktespersonalen, var klädd i en vit tröja. Genom sin advokat Sven Severin förnekade han det brott han misstänks för. Efter drygt en timme meddelade rätten att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Man beslutade också om att genomföra en så kallad liten psykundersökning.

Advokat Sven Severin säger att hans klient reagerade "känslosamt" på rättens beslut.

– Det är klart det blir känslosamt när man spärras in på sju kvadratmeter för något man menar att man är oskyldig till.

Häktades inte för griftefridsbrott

Kvinnan nekar till misstankarna om grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men efter en timmes förhandling häktades också hon av tingsrätten, på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Däremot ansåg inte rätten att bevisningen avseende brott mot griftefriden var stark nog.

Hennes advokat säger att hans klient är besviken på att hon häktades, eftersom hon nekar till brott.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM