Göteborg

Hovrätten sänker straff: ”Våldtäkten skedde i turordning”

Av: 

Johanna Hellsten

Matilda Andersson

KRIM

Får hård kritik av rättsexperten

Det var inte en gruppvåldtäkt när två män tillsammans våldtog en kvinna utanför Göteborg i mars förra året.

Det anser hovrätten som sänker straffet och skadeståndet. Motiveringen är att männen våldtog kvinnan i tur och ordning vilket inte gör den till en gruppvåldtäkt.

– En jättedålig hovrättsdom, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem till Brottscentralen.

En 30-årig man dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt efter en brutal händelse som skedde i Göteborg i mars förra året. Mannen hade tillsammans med en annan – hittills oidentifierad man – träffat en kvinna på krogen Hard Rock café. När krogen stängde följde kvinnan med de båda männen och kvällen slutade med att kvinnan, som var påverkad både av droger och alkohol, våldtogs av de båda männen på en rastplats söder om Göteborg.

Den 30-åriga mannen dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse och att betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Sänker straffet

När hovrätten nu haft uppe fallet väljer man att mildra straffet, och sänka skadeståndet, för mannen eftersom man inte anser att det var en gruppvåldtäkt och därför inte kan klassas som en grov våldtäkt.

Som motivering anger man att männen inte haft sex med kvinnan samtidigt, utan att det skedde i tur och ordning.

I domslutet skriver hovrätten:

 ”Målsäganden uppfattade det som att X då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog X när den andre mannen hade samlag med målsäganden.”

Inte gruppvåldtäkt

Hovrätten anser däremot att männen agerat tillsammans, till exempel när de flyttat kvinnan från framsätet till baksätet, men att de inte hjälp varandra så mycket att det kan klassas som en gruppvåldtäkt.

Mannens straff sänks därför till tre och ett halvt års fängelse och skadeståndet sänks till 150 000 kronor.

”Vansinnigt”

Nu får domen hård kritik. Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande i Brottsofferjouren, säger att det är en jättedålig dom.

– Det är fruktansvärt att läsa att man har en lindrigare syn på det i och med att det var en i taget som utförde övergreppen, säger han till Aftonbladets tv-program Brottscentralen.

Han säger att det är vansinnigt att brottet inte klassas som grovt när de båda männen agerar tillsammans under delar av händelseförloppet samt ha ”flyttat kroppen”.

– Det är en jättekränkning. Jag skulle ha dömt för grovt brott.

Se mer om fallet i Brottscentralen i kväll klockan 20.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

SE OCKSÅ

Hovrätten sänker straff efter gruppvåldtäkt

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Sven-Erik Alhem

Brott

Våldtäkt