"Var här för att turista"

Advokaten till en av de 14 misstänkta för planerade attacken i Nynäshamn

I bilarna hittades påkar, knivar, järnrör och en yxa och polisen misstänker att de 14 männen planerade en attack mot ett asylboende i Nynäshamn.

Men en av männen menar att han var där för att turista.

– Det var en slump att de andra männen var där samtidigt, säger en av de anhållnas advokat, Peter Axelsson.

Det var i måndags kväll som polisen slog till mot flera bilar vid pendelstågsstationen Nynäsgård i Nynäshamn.

I bilarna hittades vad polisen kallar för "gatustridsvapen".

14 män, mellan 20 och 35 år gamla och alla utom en polska medborgare, greps och sitter nu anhållna misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Planerade angrepp som hämnd

Polisen misstänker nämligen att männen förberedde en attack mot ett asylboende i Nynäshamn, ett asylboende där ett 100-tal barn och vuxna av olika nationaliteter bor.

Aftonbladet har tagit del av inlägg i en sluten Facebookgrupp. Där beskrivs det planerade angreppet som en hämnd för en händelse på ett pendeltåg, men det är ingenting som polisen vill vare sig vill bekräfta eller dementera.

Åklagaren kommer först under morgondagen ta ställning till om hon ska begära männen häktade. Just nu pågår förhör med de misstänkta.

Av de sex advokater som Aftonbladet fått tag i framgår det att åtminstone deras klienter nekar till brott.

"Där för att turista"

Peter Axelsson är advokat till en av de anhållna, en 22-årig man som är polsk medborgare.

– Min klient säger att han var i Nynäshamn för att turista. Han har varit i Sverige sedan i början av februari. Det är viktigt att säga att i den bil som min klient satt fanns inga vapen alls, säger Axelsson.

Hur kände han de andra 13 nu anhållna männen?

– Han åkte i en bil tillsammans med två andra och han kände bara en av dem. De andra männen känner han inte alls. Det var en slump, menar min klient, att de alla var på samma ställe samtidigt.

Joel Apitzsch är försvarare för en av de anhållna 22-åringarna. 22-åringen var en av dem som anhölls i samband med "Folkets demonstration" som hölls centrala Stockholm den 30 januari, där högerextrema, nazister och SD-företrädare manifesterade tillsammans.

– Han är förvånad över anklagelserna och förnekar brot. Min klient har bott i Sverige i nästan två år och arbetar här, säger Apitzsch.

"Var en hämndaktion"

Polisen har tidigare uppgett att de anhållna männen tillhör den högerextrema miljön.

Tre av de nu anhållna männen greps efter demonstrationen i city förra helgen.

Fredrik Hagberg, ledare för Nordisk ungdom, uppger för Aftonbladet att Nordisk ungdom har nära samarbete med polska nationalister. Han själv deltog i en nationalistisk demonstration vid Polens ambassad i Stockholm den 23 januari.

I sin tur deltog polska nationalister i "Folkets demonstration".

Under demonstrationen vid Polska ambassaden fanns minst en av de fjorton som greps i Nynäshamn med enligt Hagberg.

– Jag har träffat honom en gång, de övriga har jag aldrig träffat. Det var ju ingen organisation som stod bakom det i Nynäshamn, utan, som jag förstår det, var det en hämndaktion.

Fredrik Hagberg poängterar dock.

– Nordisk ungdom tar alltid avstånd från våld som metod, även om vi är för självförsvar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN