Han döms till livstid för morden i Hallonbergen

22-årige Fouad Saleh döms till livstids fängelse för tre mord i Hallonbergen i början på förra året.

Först sköt han en 25-årig man till döds, sedan mördade han ett vittne och vittnets fru.

Flera av hans åtta medåtalade kumpaner döms också de till långa fängelsestraff.

Det var den 22 januari, för ett år sedan, som flera skott hördes i ett garage i Hallonbergen. En ung man hade träffats med flera skott, men lyckades med hjälp av en vän ta sig mot sjukhuset. Men innan de kom fram prejades deras bil av vägen, och den 25-årige skottskadade mannen träffades av ytterligare skott och dog av sina skador.

Granne blev vittne

En man i 40-årsåldern, som bor nära garaget, blev vittne till hur flera personer, som han kände igen, sprang från garaget, och mannen berättade i förhör för polisen vad han sett.

Sex veckor senare, den 7 mars, mördades han, och hans fru. Flera personer bröt sig in i parets lägenhet och knivskar vittnets fru till döds. När vittnet kom hem larmade han 112 och namngav flera av personer som fanns i lägenheten. Gärningsmännen jagade sedan honom ut på gatan där han misshandlades och knivskars till döds.

Greps i anslutning till platsen

Kort därefter greps flera personer i närheten av brottsplatsen, däribland 22-årige Fouad Saleh, som beskrivs som en ledargestalt bland kriminella i Hallonbergen.

När han fotograferas på polisstationen flinar han mot kameran.

Tillsammans med sju andra åtalades han i slutet på augusti för mordet på vittnet, vittnets fru och på 25-åringen i garaget.

Sex av de unga männen åtalades för det första mordet, fyra för dubbelmordet. Två av de unga männen åtalades alltså för samtliga tre mord, en 21-åring och en 22-åring, Fouad Saleh.

Under rättegången har tre av männen försatts på fri fot.

Åtalet omfattade även grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.

Skyllde på röster i huvudet

Fouad Saleh har genomgått en rättpsykiatrisk undersökning.

Han erkände mordet på paret, men nekar till mordet i garaget.

Han har under förhören tidvis påstått att han styrts av röster som han själv döpte till ”Zic” och ”Zac”, samt order från ”Jokern”, men av utredningen framgår att läkarna tror att det är efterhandskonstruktioner.

Själv säger han att han är ”170 % frisk”.

Resultatet av utredningen är att Fouad Saleh lider av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

Fouad Saleh har tidigare dömts för två trafikförseelser.

I dag dömde Solna tingsrätt honom till livstids fängelse för tre mord.

”Fouad Saleh har dömts för tre mord i vilka han i vart fall beträffande två av fallen, nämligen morden på paret varit uppenbart pådrivande”, skriver rätten i domen. Han är den enda som döms för mordet på vittnets fru

Långa straff

Också flera av hans kumpaner får långa straff.

En 21-åring dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord, det hårdaste straffet en person som vid tiden för brottet var under 21 kan dömas till.

En annan 21-åring får 12 år för mordet i garaget och grovt vapenbrott.

En 17-åring får tre års ungdomsvård, för mord på vittnet och grovt vållande till annans död vad gäller vittnets fru.

En 20-årig man får tio års fängelse för mordet i garaget.

En 17-åring får ungdomsvård för narkotikabrott, som inte tidsbestäms i domen och två unga män frias helt.

Publisert:

LÄS VIDARE