Sexualbrott

Man fick straffrabatt för våldtäkt mot 13-åring

Av: 

Mira Micic

Victor Stenquist

KRIM

Mannen träffade den 13-åriga flickan på Snapchat.

Några dagar senare drog han in flickan på en skoltoalett och våldtog henne.

Den 19-årige mannen åtalades för våldtäkt mot barn – men ändrade sig om sin ålder under målets gång.

I dag dömdes han till skyddstillsyn och två månaders fängelse.

Mannen ska ha begått brottet strax före jullovet på en skola i norra Sverige.

Med våld drog den unge mannen in en 13-åring på en skoltoalett där han ska ha låst dörren och våldtagit henne.

I början av januari åtalades 19-åringen för våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak då han hotat att misshandla 13-åringen om hon berättade om överfallet, vilket Aftonbladet då rapporterade om. I förhör hävdade han senare att det var frivilligt.

Åtalades för två barnvåldtäkter

I en separat stämningsansökan, som lämnades in några dagar senare i januari, åtalades 19-åringen för ytterligare en våldtäkt mot barn, som enligt åklagaren ska skett en vecka före våldtäkten i skolan.

Målsägande i det målet var en 14-årig flicka. Återigen försvarade sig mannen med att det var frivilligt från flickans sida och han inte visste att hon var under 15 år. De båda hade känt varandra i ett par dagar, enligt tingsrättens handlingar.

I det fallet konstaterar Östersunds tingsrätt att samlaget var frivilligt och att flickan snart skulle fylla 15 år, åldern för sexuell självbestämmanderätt. Därför döms mannen för sexuellt utnyttjande av barn och inte våldtäkt, som åklagaren yrkade på.

Frias för påstådda misshandelhot

Om våldtäkten på skolan anser rätten att mannen måste ha vetat att flickan var under 15 år. Och oavsett om flickan samtyckt eller inte var det han gjorde brottsligt, skriver rätten. Han hävdade att det var flickan som drog in honom på toaletten men rätten fann det, av flera skäl, osannolikt och skriver: ”Hennes skador och agerande efter händelsen styrker hennes berättelse om att samlaget skett i strid med hennes vilja”.

Mannen frias för övergrepp i rättssak, då rätten menar att det inte är klarlagt vad som egentligen sagts efter att han våldtog 13-åringen på toaletten.

Gällande straffrågan för de brott mannen döms för, skriver rätten att man måste ta hänsyn till den tilltalades ålder.

Ändrade sig om sin ålder

Under målets gång började den misstänkte hävda att han var ett år yngre än det som stod i hans id-handlingar.

Enligt stämningsansökan var han 18 år när brotten begicks, enligt hans personnummer och Migrationsverkets beslut, som åklagare hänvisade till. Enligt Migrationsverkets beslut beviljades mannen permanent uppehållstillstånd sommaren 2016, då var hans uppgivna födelseår 1998.

Men efter åtalet sa mannen att han egentligen är född 1999 – och hänvisade till ett utdrag ur sin familjs släktbok i sitt hemland.

I domen skriver rätten att ”det är olika krav på bevisningen i brottmål och i asylprocessen”, och hänvisar till HD:s tidigare rättsfall: ”Domstolen ska istället bedöma vilken ålder som är mest sannolik och ska i de fall då utredningen i målet tillåter olika slutsatser ta den som är mest förmånlig för den tilltalade”.

Rätten godtog mannens bevis och dömer utifrån att han var 17 år – och inte 18 – när brotten begicks. Straffet blev därmed lägre och mannen dömdes i dag till skyddstillsyn och två månaders fängelse.

Läs nedan tingsrättens resonemang gällande mannens ålder och påföljden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Sexualbrott

LÄS VIDARE

Åtalas för våldtäkt av 13-åring på skolans toalett

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Norrland

Våldtäkt